Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
14.07.2023 10:35

Na budove mestského úradu dokončili vegetačnú zelenú strechu


Ilustračná snímka.


Žilinská samospráva dokončila na budove mestského úradu (MsÚ) vegetačnú zelenú strechu. Celková investícia dosiahla s podporou Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu sumu 215 339 eur. Na brífingu o tom vo štvrtok informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.


Podotkol, že vybudovanie zelenej strechy je reakciou mesta na klimatickú zmenu. "Nová strecha pomôže zadržať vlhkosť a regulovať teplotu - v lete bude príjemne chladiť a v zime udrží teplo. Budova MsÚ má vyše 40 rokov a bolo nevyhnutné, aby spĺňala technologické i ekologické parametre. Zelené strechy patria medzi adaptačné opatrenia, ktoré robia miesta odolnejšími. Majú výrazný vplyv na zadržiavanie vody na území mesta, ochladzovanie klímy i tlmenie hluku okolitého prostredia," uviedol primátor.

Mesto bude podľa neho pokračovať v budovaní takýchto striech na Mestskom divadle a na troch základných školách. "V Žiline nejde o jediné adaptačné opatrenie. Dlhodobo napríklad riešime otázku kvalitnej ekologickej mestskej hromadnej dopravy či budujeme cyklotrasy. Kroky sú systémovo nastavené tak, aby sme mesto v súvislosti s klimatickými zmenami ochránili čo najviac," zdôraznil primátor.

Hlavný architekt mesta Žilina Rudolf Chodelka pripomenul, že rastlinný porast na zelenej streche podporuje zdravú mikroklímu zadržiavaním vody a prachu. "Vegetačná strecha prispeje nielen k zlepšeniu klímy v meste, ale výrazne skvalitní aj prácu zamestnancov MsÚ. Pretože, pracovať vedľa strechy, ktorá bola asfaltová a produkovala množstvo tepla a prachu, nebolo ideálne. Teraz sa to zmení," vysvetlil.

Žilinská samospráva zrealizovala vegetačnú strechu vďaka projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
Školský rok skončil aj deťom v nemocnici
Aj detskí pacienti v žilinskej nemocnici sa rozlúčili so školou. Pre oddelenie pediatrie a pediatrickej ortopédie pôsobí v nemocnici už 94 rokov Základná škola s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je od roku 2006 organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36, Žilina.
viac
19.07.2019
Kaštieľ v Modre dostáva novú strechu
Projekt rekonštrukcie zahŕňa nielen komplexnú obnovu kaštieľa, ale aj záhrady. Jej výsledkom bude moderné kultúrno-kreatívne centrum regiónu.
viac
09.04.2020
Žilinský on-line chat má pomôcť najmä sluchovo postihnutým ľuďom
Mesto Žilina spustilo 8. apríla online-chat na internetovej stránke https://koronavirus.zilina.sk. Pomôcť má najmä komunikácii občanov so sluchovým postihnutím s mestským úradom.
viac
11.11.2021
Žilina zrevitalizovala vnútroblok na Fatranskej ulici
Mesto Žilina zrevitalizovalo vnútroblok na Fatranskej ulici v Žiline za viac ako 340 000 eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka odstránili počas stavebných prác viaceré nedostatky a ľudia už môžu využívať všetky nainštalované prvky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %