Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.07.2019 07:35

Školský rok skončil aj deťom v nemocnici


Deti navštevujú počas hospitalizácie i školu, venujú sa učeniu aj kreatívnym aktivitám


Aj detskí pacienti v žilinskej nemocnici sa rozlúčili so školou. Pre oddelenie pediatrie a pediatrickej ortopédie pôsobí v nemocnici už 94 rokov Základná škola s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je od roku 2006 organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36, Žilina.


Posledný školský deň si prevzali špeciálne vysvedčenia i deti, ktoré zo zdravotných dôvodov museli ostať v nemocnici a nemohli sa zúčastniť oficiálneho preberania v ich školách. „Chceli sme malých pacientov trochu potešiť a rozveseliť, aby neboli smutní, že dnes neboli v škole s ich kamarátmi a nedostali vysvedčenie. A keďže máme u nás aj oficiálnu školu, v rámci ktorej sa deti počas roka učia priamo v nemocnici, pripravili sme im ohodnotenie ich správania a statočnosti počas hospitalizácie. Samozrejme, všetci pacienti si zaslúžili a dostali známku „výborný“,“ uviedol generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Igor Stalmašek.

V školskom roku 2018/2019 sa v základnej a materskej škole v rámci žilinskej nemocnice vzdelávalo takmer tisíc detí - 300 detí mladšieho školského veku a až 614 žiakov staršieho školského veku. Ako vysvetlila učiteľka ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline Adriana Puchoňová, špeciálne vyučovanie prebieha v interaktívnej učebni alebo tiež na izbách. „Deti majú rôzne zaradenie a podľa toho absolvujú aktivity buď v modernej učebni Osmijanko na prízemí pediatrie, alebo ich navštevujeme priamo pri lôžkach. Vyučovanie má maximálne tri vyučovacie hodiny a pri dlhšej hospitalizácii pacientom pomáha s jednoduchším návratom do školy. V školskom klube však robíme s deťmi zároveň kreatívne aktivity, vďaka ktorým sa odreagujú, lepšie znášajú pobyt v nemocnici a rýchlejšie im ubieha čas,“ priblížila A. Puchoňová.

Tento rok získala ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline i grant mesta Žilina vo výške 400 eur pre projekt Adriany Puchoňovej „Keď kreativita je cestou k uzdraveniu“, vďaka čomu nakúpila materiál pre netradičné výtvarné a pracovné techniky. Poďakovanie patrí taktiež všetkým, ktorí aktivity školy podporili finančne prostredníctvom občianskeho združenia Zachráňte našu školu, a to najmä pani Adriane Klimašovskej. „Batikujeme, odlievame sádru, používame techniku Mixed Media, Big Shot či servítkovú techniku a deťom sa to veľmi páči. Vznikajú nádherné umelecké diela, ktoré si pacienti môžu zobrať domov a vyvolajú v nich príjemné spomienky na hospitalizáciu,“ doplnila učiteľka ZŠ a MŠ. Význam školy spočíva preto podľa slov generálneho riaditeľa FNsP Žilina aj v pridanej hodnote, ktorú pacienti takýmto spôsobom získajú popri zdravotnej starostlivosti. „Okrem toho, že sa niečo naučia a nezameškávajú učivo v škole, dochádza k socializácii, pani učiteľky sa im venujú, keď to ich zdravotný stav dovoľuje, sú v kolektíve, a mnohokrát popritom i zabudnú, že sú vlastne chorí,“ dodal I. Stalmašek.

 

 

Autor: (ts-Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Mestu záleží na vzdelávaní žilinských detí
Primátor Igor Choma a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák oficiálne otvorili školský rok na Základnej škole Gaštanová 56, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Spoločne popriali žiakom úspešný rok a učiteľom veľa energie pri výkone ich práce.
viac
28.05.2018
Červené nosy pomáhajú v Žiline už 12 rokov
Od roku 2006 sa deti na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie žilinskej nemocnice tešia z návštev profesionálnych zdravotných klaunov z OZ Červený Nos Clowndoctors. Každý pondelok a štvrtok prinášajú radosť a smiech nielen detským pacientom, ale aj ich rodičom, lekárom a sestričkám.
viac
09.02.2019
Žilinské škôlky budú počas letných prázdnin fungovať v upravenom režime
Materské školy v Žiline budú rovnako aj v tomto roku otvorené aj počas leta, upraví sa však režim ich fungovania. Škôlky sa po novom rozdelia do dvoch skupín najmä podľa toho, či majú školskú jedáleň alebo nie.
viac
25.08.2021
Žiakov po prázdninách privítajú vynovené chodníky pri škole
Chodníky pri vstupoch do Základnej školy s materskou školou Hradná v Liptovskom Hrádku počas letných prázdnin zrekonštruovali. Pôvodný povrch bol už opotrebovaný, na viacerých miestach boli nerovnosti a pri daždi sa tvorili mláky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %