Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
17.07.2020 04:40

Múry hradu Čičva ukrývajú tajomstvo


Na snímke hrad Čičva nad obcou Sedliská. Snímka zdroj: (tasr).


Múry zrúcaniny hradu Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou ukrývajú tajomstvo. Voľným okom rozoznateľné len po navedení človekom, ktorý o nich vie, sa v múroch nachádzajú dva maskaróny, plastické motívy v podobe ľudskej tváre.


Ich prvotný účel nie je známy ani hradnému kastelánovi Ľubomírovi Hutkovi z občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva.

Maskarón sekundárne osadený do plášťa severovýchodnej bašty počas rozsiahlej prestavby hradu pri spevňovaní hradných múrov v 15. storočí je podľa jeho slov v skutočnosti gotická kamenná konzola zo 14. storočia. „Ide o pätovú konzolu pravdepodobne z pôvodnej gotickej rebrovej klenby, ktorá mohla, ale nemusela byť postavená niekde na hrade a počas rozsiahlej rekonštrukcie hradu bola rozobratá alebo zničená pri požiari alebo útoku na hrad,” priblížil s tým, že konzola je ozdobená maskou. Keďže je však už dosť zvetraná, nie je zrejmé, či ide o zviera alebo tvár. Pozorný návštevník hradu ju dokáže nájsť nad okenným výklenkom v múre severovýchodnej bašty.

Druhým je neskorogotický maskarón z 15. storočia oválneho tvaru, zobrazujúci mužskú tvár s fúzami. „Do múra západného paláca bol umiestnený tiež pravdepodobne sekundárne, jeho pôvodné umiestnenie ani účel zatiaľ nepoznáme,” doplnil Hutka. Tento maskarón sa nachádza približne v polovici hrany otvoru v stene v tvare U po pravej strane.

„Účel maskarónov bol najmä estetický, ozvláštniť priestor či fasádu, no traduje sa aj, že niektoré mali za úlohu aj odstrašovať prípadných útočníkov alebo odháňať od hradu zlé sily, démonov, diablov,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Archeologický výskum na hrade Čičva odhalil spojovaciu chodbu
Tohtoročný archeologický výskum na hrade Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese odhalil spojovaciu chodbu medzi severným a západným palácovým krídlom. Je raritná tým, že jej klenby vytvorili z tehlových tvárnic, ktoré používali hlavne v Poľsku.
viac
25.06.2019
Práce na obnove hradu Čičva pokračujú aj v tomto roku
Na hrade Čičva pri Vranove nad Topľou pokračujú v tomto roku v obnove východnej delovej bašty, a to druhou etapou, ktorá by mala ukončiť práce na konzervácii tejto časti historického objektu. K dispozícii majú 12 zamestnancov.
viac
03.10.2020
Oravský hrad v auguste navštívilo 55-tis. ľudí, ide o nový rekord
Oravský hrad navštívilo v auguste toho roka rekordných 55.479 turistov. Podľa riaditeľky správcovského Oravského múzea P. O. Hviezdoslava Márie Jagnešákovej je to za posledných desať rokov suverénne najvyššia návštevnosť, ktorú múzeum dosiahlo vo všetkých svojich expozíciách.
viac
11.01.2022
Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %