Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.10.2023 02:55

Množstvo zmesového odpadu v Bratislave každoročne klesá, viac sa triedi


Ilustračná snímka: OLO


Množstvo zmesového odpadu v rámci Bratislavy každoročne klesá. Naopak, množstvo vytriedeného odpadu rastie. Vyplýva to z dokumentu hlavného mesta, o ktorom uplynulý týždeň rokovalo mestské zastupiteľstvo.


 

"Kým v roku 2019 obyvatelia mesta produkovali 113.000 ton zmesového odpadu, v roku 2022 to bolo 99.000 ton zmesového odpadu," informuje magistrát v materiáli.         

Pokým zmesový odpad za posledné roky klesá, množstvo triedeného odpadu rastie. "Iba v prípade odpadu z plastov mesto zaznamenalo pokles v množstvách a zavedení systému záloh na PET fľaše a plechovky," dodali v dokumente. Zároveň rastie aj množstvo vytriedených obalov z viacvrstvových kombinovaných materiálov.         

Podľa dokumentu tiež klesá množstvo skládkovaného odpadu za posledné tri roky. "Napriek tomu, že mesto má zariadenie na energetické využitie odpadu (ZEVO), v časoch technických odstávok tohto zariadenia je zmesový odpad ukladaný na skládku odpadov," podotkla samospráva v dokumente.         

Hlavné mesto chce do roku 2026 triediť 45 percent komunálneho odpadu, 40 percent komunálneho odpadu sa má recyklovať. Tiež chce menej ako desať percent odpadu skládkovať a zvyšok odpadov chce energeticky zhodnocovať.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
17.09.2018
Odštartovala Olompiáda, v separovaní odpadu súťaží vyše 23 000 detí
V bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) v pondelok odštartoval siedmy ročník veľkej detskej súťaže v separovaní komunálneho odpadu Olompiáda.
viac
21.09.2021
Bratislava: Mesto si bude triediť odpad samo prostredníctvom OLO
Hlavné mesto si od pondelka bude zabezpečovať triedenie odpadu vo vlastnej réžii. Hlavné mesto a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) podpísali predčasné ukončenie zmluvy so spoločnosťou Bratislavská recyklačná (predtým Vassal EKO).
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %