Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.08.2023 08:25

MK SR zvýšilo príspevok pre projekt Ľudia a hrady, predĺži ho tým do konca roka


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo kultúry (MK) SR zvýšilo o viac ako milión eur zdroje, ktoré možno využiť pri aktuálnom národnom projekte Ľudia a hrady.


Aktivity, zamerané okrem obnovy historických pamiatok na zvýšenie zamestnanosti ľudí z marginalizovaných rómskych komunít, sa prostredníctvom príspevku MK vo výške 1 087 821 eur budú môcť predĺžiť do konca kalendárneho roka.

Pôvodne sa mali diela a práce, financované prostredníctvom eurofondov, dokončiť do konca októbra. Výška alokácie z Operačného programu Ľudské zdroje a prioritnej osi Integrácia marginalizovaných rómskych komunít vo výške 8 196 696 eur po zvýšení ministerstvom kultúry stúpne na 9 284 517 eur.

Národný projekt Ľudia a hrady podporuje obnovu 25 národných kultúrnych pamiatok, ktoré poskytujú zamestnanie 465 pracovníkom. Podpora sa týka nákladov na hrubú mzdu a povinné odvody platené zamestnávateľom plus 40 percent paušál na ostatné výdavky (materiál, experti, pomôcky a podobne).

Aktivity sú pokračovaním úspešného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, ktorý na Slovensku začal fungovať od roku 2011. Až do roku 2020 kombinoval dotačné zdroje MK SR a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré refundovalo mzdu a odvody zapojených nezamestnaných. Keď MPSVR avizovalo, že na pokračovanie nemá disponibilné zdroje, rezort kultúry hľadal alternatívne riešenia.

Budúcnosť projektu v ďalších rokoch ostáva otázna. Ministerstvo kultúry v auguste pre TASR uviedlo, že financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Projekt obnovy hradov predĺžia o ďalšie tri roky
Od roku 2011 ministerstvo kultúry na projekt vynaložilo vyše 4 milióny eur, v tomto roku to bolo približne 800 000 eur.
viac
31.05.2018
Mesto obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa
Mesto Bojnice obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa. Rodičia, ktorí budú spĺňať podmienky, dostanú pre svoje bábätko od radnice 100 eur. Jednomyseľne o tom rozhodli mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (30. 5.)
viac
27.11.2018
Mesto chce pokračovať v revitalizácii historickej promenády
Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku.
viac
03.07.2020
Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia
Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v tomto období dokončuje revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na ktorú dostala dotáciu v rámci cezhraničného projektu v programe Interreg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %