Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2018 04:15

Mesto chce pokračovať v revitalizácii historickej promenády


Ilustračná snímka, zdroj: (msú)


Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku.


Cieľom obnovy je dosiahnuť, aby promenáda slúžila všetkým obyvateľom mesta a vzniklo prepojenie s trasou na kalváriu, informoval predseda spolku Csaba Tolnai.

V prvej fáze realizácie projektu, ktorá sa skončila koncom minulého roka, sa položili základy budúcej obnovy parku, priestor sa vyčistil od náletových drevín, odpadu a stavebnej sute a na mieste bola osadená informačná tabuľa. "Celý pozemok bol zanesený množstvom nánosov aj priemyselným odpadom. To sa nám podarilo zlikvidovať. Vytvorením chodníka a osadením lavičiek v ďalšej etape vznikne priestor na oddych pre obyvateľov mesta," povedal Tolnai.        

Na prvú etapu obnovy historickej promenády získali Levice finančný grant vo výške 2199 eur z grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární. Na realizáciu druhej etapy revitalizačných prác chce mesto získať financie z komunitných grantov od Nadácie VÚB. Projekt postúpil do druhého kola, v ktorom o víťazovi projektu rozhoduje v internetovom hlasovaní verejnosť.       

Pešia promenáda v Leviciach vznikla v období Rakúsko-Uhorska. Bola vysadená vzrastlou alejovou vegetáciou a tvorila vtedy jediný  ucelený vegetačný prvok určený pre verejnosť. V povojnovom období stratila svoj význam, ktorý prebral novovytvorený park. Promenáda sa postupne zmenila na zarastený a spustnutý priestor tvoriaci pás zanedbanej zelene medzi cestou vedúcou k cintorínom a novou zástavbou rodinných domov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Mesto Levice získalo grant na obnovu historickej promenády
Mesto Levice úspešne získalo finančný  grant vo výške 2199,00 € vo štvrtom ročníku zamestnaneckého grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární a. s..
viac
08.01.2018
Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách
Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.
viac
13.04.2021
NSK pomôže pri obnove Kalvárie v Nitre
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pomôže pri rekonštrukcii areálu Kalvárie v Nitre. Krajskí poslanci už schválili aj uznesenie o združení financií a o spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou a Farnosťou Nitra - Kalvária. Z tohtoročného rozpočtu NSK pôjde na projekt vyše 100 000 eur.
viac
12.05.2021
Detva chce s obnovou ciest na Námestí mieru začať koncom mesiaca
Mesto Detva plánuje začať s rekonštrukciou ciest a chodníkov na sídlisku Námestie mieru na konci mája. Uviedol to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %