Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.06.2017 01:37

Minister L. Sólymos ocenil jednotlivcov a kolektívy za ich ekoprínos


Na snímke uprostred minister životného prostredia SR László Sólymos spolu s ocenenými počas slávnostného odovzdávania Ceny ministra životného prostredia SR 5. júna 2017 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr, Pavol ZACHAR).


Minister životného prostredia László Sólymos dnes (5. 6.) ocenil 32 osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie.


Šéf envirorezortu ceny odovzdal v historickej budove Národnej rady SR pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.      

"Životné prostredie nemôžeme chrániť len počas úradných hodín. Ide o úväzok na celý život a nikto nie je toho lepším dôkazom, ako tí, ktorí si dnes prevzali ocenenie," povedal Sólymos s tým, že pozitívne príklady sú v súčasnosti potrebné. Na slávnostnom podujatí odovzdal deväť cien ministra, 12 čestných uznaní a 11 ďakovných listov.      

Medzi ocenenými sú prevažne súčasní a bývalí zamestnanci rezortných organizácií, ktorí napríklad dohliadali na vodné stavby, pitnú vodu, prispeli k vyhláseniu chránených vtáčích území, alebo sa starali o prezentáciu Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ. Cenu ministra v kategórii jednotlivci získali Karol Minarovič, Ján Kadlečík, Anna Leskovjanská, Štefan Vadkerti, Vladimír Novák a Štefan Rehák. Ocenenie in memoriam udelili aj ornitológovi Petrovi Matikovi, ktorý tento rok tragicky zahynul pri Devínskom jazere.      

Cenu získal i riešiteľský kolektív, ktorý sa venoval monitorovaniu environmentálnych záťaží a Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica za vzdelávací program Zelená škola. Realizuje sa od roku 2004 a v súčasnosti je do neho zapojených vyše 300 škôl, a tak desaťtisíce žiakov a tisíce učiteľov.      

Cena ministra životného prostredia sa udeľuje ako nefinančné čestné ocenenie za mimoriadne výsledky alebo dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie a rozvoji environmentalistiky už od roku 1999. Minister životného prostredia SR udeľuje cenu na odporúčanie osobitnej hodnotiacej komisie.      

Možnosť oceniť tých, ktorí najaktívnejšie prispievajú k ochrane a skvalitneniu životného prostredia, ponúka ministerstvo občianskym združeniam, obciam, podnikom, kolektívom, ale aj jednotlivcom z radov širokej verejnosti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
10.08.2020
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %