Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
25.07.2023 08:25

Mesto začalo s reštauráciou chránených hrobov významných osobností


Ilustračná snímka.


Mesto Vráble v spolupráci s občianskymi združeniami sídliacimi v meste začalo s postupným čistením a ošetrením náhrobných kameňov chránených hrobov významných osobností.


Ako prvý chránený hrob bol obnovený náhrobok rodiny Schickovcov, ktorá vlastnila vo Vrábľoch pálenicu, sýpku, parný mlyn a liehovar. Vybudovala známe domy pre správcov statku na Levickej ulici a založila vinohrad, informoval Ľuboš Trubíni, komunikačný manažér mesta.

Smernicu o chránených hroboch významných osobností, ktoré sú pochované na území mesta, prijalo mesto Vráble v apríli tohto roka. Podobné usmernenie v minulosti chýbalo, v dôsledku čoho došlo k znehodnoteniu a zrušeniu niektorých významných hrobov, skonštatoval Trubíni. Prijatím smernice o chránených hroboch na území mesta chce samospráva nielen prejaviť úctu a spomienku významným osobnostiam, ktoré v meste žili a pôsobili, ale takéto hroby aj chrániť, reštaurovať a uchovať ako historické dedičstvo mesta pre budúce generácie.

Dôležitou podmienkou pre označenie chráneného hrobu je skutočnosť, že v samotnom hrobe alebo v krypte sú pochovaní členovia rodiny, ktorá sa významným spôsobom zaslúžila o rozvoj mesta alebo širšieho regiónu. Rovnako môže byť súčasťou zoznamu aj pomník, ktorý je významný svojím vzhľadom a estetickou hodnotou alebo sa naň viaže určitá historická udalosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2022
Začína sa rekonštrukcia cesty od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto
Košický samosprávny kraj (KSK) začína od štvrtka s prvou etapou rekonštrukcie cesty druhej triedy II/552, vedúcej z Košíc po štátnu hranicu s Ukrajinou. Prvá etapa zahŕňa časť od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto. Opravou prejde 17 kilometrov ciest aj dva mosty - pri Nižnej Hutke a Bohdanovciach.
viac
01.04.2023
Mesto Vráble chce zaviesť 17 nových elektronických služieb
Mesto Vráble pripravuje zavedenie 17 elektronických služieb. Na realizáciu projektu eGov služby získalo nenávratný finančný príspevok v celkovej hodnote 287.746 eur z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.
viac
27.11.2023
Mesto Vráble podporí dotáciami športovcov
Vráble podporia dotáciami organizovanie športových podujatí, športové projekty i tréningové akadémie. Ako informovala radnica, o podporu z mestského rozpočtu môžu požiadať právnické osoby, ktoré organizujú športové podujatia, prinášajú inovatívne riešenia, projekty a novinky v oblasti športu.
viac
02.01.2024
Prioritou mesta v roku 2024 je projekt rekonštrukcie námestia
V oblasti projektovej prípravy je pre mesto Stropkov v roku 2024 prioritou historické námestie. Podľa primátora Ondreja Brendzu samotnej výstavbe predchádza náročná príprava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %