Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
02.01.2023 11:40

Mesto spustilo projekt dostupného bývania pre ľudí bez domova


Ilustračná snímka: (tasr).


V decembri spustilo mesto Trnava projekt, ktorý vychádza z potreby riešenia problematiky bývania ľudí bez domova aj iným ako štandardným spôsobom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.


"Namiesto poskytnutia ubytovania založeného na princípe zásluhovosti človeku bez domova najprv poskytneme to, čo mu chýba najviac, a to bývanie samotné. Keď sa klient ubytuje, začína spolupracovať so sociálnym pracovníkom na začleňovaní sa do bežného života," uviedlo mesto.

Ide o systém pomoci, ktorého cieľom je reálne ukončenie bezdomovectva pre klientov, ktorí tento systém pomoci využívajú. Okrem finančných prostriedkov vo výške 8500 eur na zabezpečenie projektu mesto vyčlenilo jednoizbový byt v bytovom dome na Ulici A. Kubinu. Ako dostupné bývanie ho v rámci spolupráce na projekte bude využívať Trnavská arcidiecézna charita, ktorá s klientom uzavrie nájomnú zmluvu. Charita zároveň zabezpečí špecializovaných sociálnych poradcov.

Cieľom projektu dostupného bývania je zmeniť životnú situáciu klienta k lepšiemu. Klient by si postupne mal nájsť prácu a vybudovať si nové sociálne vzťahy.

"Po 12 mesiacoch práce s klientom predpokladáme, že si bude schopný sám platiť náklady na bývanie, stravu, oblečenie a ďalšie veci potrebné na život. Očakávame, že klient si obnoví alebo vybuduje základné sociálne vzťahy aspoň s jedným rodinným príslušníkom alebo si nájde malý okruh priateľov," uviedla vedúca sociálneho odboru na mestskom úrade Ingrid Huňavá.

Pilotný projekt je naplánovaný do konca roka 2023, priebežne sa bude vyhodnocovať. Samospráva má záujem projekt nielen predĺžiť, ale aj rozšíriť ho o ďalšie byty vo svojom vlastníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2018
Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka i aplikácia
V Bratislave funguje v aktuálnom mrazivom počasí pre pomoc ľuďom bez domova aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555 alebo mobilná aplikácia Vagus SOS. Ľudia tu môžu nahlásiť polohu a stav človeka bez domova na území hlavného mesta, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc.
viac
21.10.2021
Vagus spustil zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, spustilo verejnú zbierku zimného oblečenia. Teplé oblečenie môžu ľudia v rámci zbierky nosiť do 31. októbra. Združenie o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
30.10.2021
Neziskovky organizujú zbierku teplých vecí pre ľudí bez domova
Neziskové organizácie pomáhajúce v Bratislave ľuďom bez domova vyhlásili viacero verejných zbierok teplých vecí. Organizácia Depaul Slovensko urgentne potrebuje nohavice, trenky, mikiny, bundy i topánky.
viac
08.03.2023
Pri obnove mestských nájomných bytov pomáhajú ľudia bez domova
S rekonštrukciou 12 mestských nájomných bytov nižšieho štandardu na Mládežníckej ulici v Dolnom Kubíne-Kňažej pomáhajú aj ľudia bez prístrešia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %