Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.02.2018 01:57

Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka i aplikácia


Ilustračná snímka


V Bratislave funguje v aktuálnom mrazivom počasí pre pomoc ľuďom bez domova aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555 alebo mobilná aplikácia Vagus SOS. Ľudia tu môžu nahlásiť polohu a stav človeka bez domova na území hlavného mesta, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc.


 V nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave počas uplynulých dní našlo útočisko pred mrazmi viac ako 200 ľudí za noc. "Kolegovia navyše vyrazili do terénu a v niektorých mestských častiach priniesli ľuďom bez domova drevo a skontrolovali, či je všetko v poriadku. Naďalej budeme situáciu monitorovať," podotkla na sociálnej sieti nezisková organizácia Depaul Slovensko.       

OZ Vagus momentálne pracuje pre mrazivé počasie v hlavnom meste v krízovom režime. Centrum Domec na Mýtnej 33 v Bratislave tak poskytne útočisko ľuďom aj mimo bežných prevádzkových hodín a terénni pracovníci združenia zvyšujú počet výjazdov. "Našou prioritou číslo jeden je najkrízovejšia pomoc pre čo najviac ľudí (transport, teplé nápoje, cukor, prikrývky, izotermické fólie)," uvádza OZ Vagus.       

Ľudí žiada, aby sledovali pozorne svoje okolie a ak zbadajú človeka v ohrození, aby mu venovali pozornosť, oslovili ho, ponúkli teplý nápoj či prikrývku. Verejnosť môže zavolať aj na SOS linku Vagus 0949 655 555 (do odvolania v čase od 9.00 - 22.00 h, v nedeľu od 17.00 - 22.00 h) či stiahnuť si mobilnú aplikáciu Vagus SOS a nahlásiť polohu človeka bez domova na území Bratislavy. Taktiež je možné v centre Domec darovať spací vak, pánske zimné bundy a topánky. Ľudia môžu organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova podporiť aj finančne.       

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4000 až 5000. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpovedá do piatka (2.3.) na území Bratislavy mrazivé počasie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2021
Vagus spustil zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, spustilo verejnú zbierku zimného oblečenia. Teplé oblečenie môžu ľudia v rámci zbierky nosiť do 31. októbra. Združenie o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
30.10.2021
Neziskovky organizujú zbierku teplých vecí pre ľudí bez domova
Neziskové organizácie pomáhajúce v Bratislave ľuďom bez domova vyhlásili viacero verejných zbierok teplých vecí. Organizácia Depaul Slovensko urgentne potrebuje nohavice, trenky, mikiny, bundy i topánky.
viac
17.09.2022
V Domci pre nedostatok zdrojov obmedzili služby pre ľudí bez domova
V bratislavskom dennom centre Domec, ktoré pomáha ľuďom bez domova, zaviedli pre náročnú finančnú situáciu úsporné opatrenia. Počas nedieľ a sviatkov ho dočasne zatvorili a obmedzili rozpočet na nákup potravín.
viac
24.11.2022
Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova
Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %