Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.02.2018 04:36

Mesto spojí s maďarským Ostrihomom cezhraničný bike sharing


Ilustračná snímka.


Slovenské mesto Štúrovo vytvorí s maďarským mestom Ostrihom spoločný systém zapožičiavania bicyklov. Štúrovčania i návštevníci mesta si budú môcť požičať bicykel v Štúrove, odviezť sa na ňom do Ostrihomu a tam ho odparkovať.


Rovnakú možnosť budú mať Ostrihomčania, ktorí môžu odparkovať bicykel v Štúrove. V rámci projektu pribudne 14 nových stojanových staníc pre bicykle, šesť z nich v Štúrove a osem v Ostrihome. Záujemcovia budú mať k dispozícii 105 nových bicyklov vrátane 45 bicyklov s elektrickým pomocným pohonom. Vďaka GPS systému budú mať dispečeri vždy prehľad o polohe bicyklov.      

Služba zdieľania bicyklov (bike sharing) funguje v Ostrihome už niekoľko rokov. "Po spoločných konzultáciách sme dospeli k názoru, že by bolo vhodné tento systém rozšíriť, aby ho mohli využívať obyvatelia obidvoch miest bez obmedzení," povedal primátor Štúrova Eugen Szabó. Mestá vypracovali spoločný projekt, na ktorý získali finančné prostriedky z programu cezhraničnej spolupráce. Z celkových nákladov vyše 900.000 eur tvorí dotácia z eurofondov 883.500 eur. Cezhraničný bike sharing by mal začať fungovať do konca tohto roka.      

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2017
Budúcnosť bike-sharingu v Bratislave je stále neznáma
Na vytvorenie systému zdieľania bicyklov má Bratislava vyčlenených v tomto roku 460-tisíc eur. Ako a kde bude systém bike-sharingu fungovať, však hlavné mesto zatiaľ nespresnilo.
viac
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
17.12.2019
Testovacia prevádzka cezhraničného bikesharingu bude čoskoro spustená
Mesto Štúrovo spoločne s maďarským mestom Ostrihom buduje prvý a v Európe zatiaľ jediný cezhraničný verejný systém požičovne bicyklov. Počas uplynulého mesiaca sa uskutočnila montáž stojanových stojísk a riadiacich terminálov systému požičovne.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %