Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
12.04.2023 10:35

Mesto spísalo petíciu za zachovanie nemocnice v jej doterajšom rozsahu


Snímka zdroj: (nsprevuca.sk).


Mesto Revúca spísalo petíciu za zachovanie Nemocnice s poliklinikou Revúca v celom jej doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností.


Samospráva nesúhlasí so zrušením pôrodnice a ďalších oddelení, ktoré nemocnici neboli schválené ako doplnkové programy v rámci optimalizácie siete nemocníc. Uviedol to primátor Július Buchta.

Petícia, ktorú v online podobe od piatku (7. 4.) podpísalo vyše 1000 ľudí, žiada Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o zachovanie pôrodníckeho, neonatologického a gynekologického programu a traumatologického programu II. úrovne, o ktoré revúcka nemocnica žiadala v rámci doplnkových programov. Samospráva sa obáva, že rušenie oddelení môže v budúcnosti ohroziť chod celej nemocnice a bude viesť k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regióne.

"Nie je to len o zrušení pôrodnice. My v meste nemáme detskú lekársku pohotovosť, ale zastrešuje nám to práve detské oddelenie v nemocnici," skonštatoval Buchta. Ako dodal, doplnkové programy potrebuje revúcka nemocnica i preto, aby vedela ekonomicky existovať. Fungujúca nemocnica v meste je podľa primátora v neposlednom rade dôležitá aj pre riziká spojené s ťažkým priemyslom, ktorý je v okrese sústredený.

Riaditeľka nemocnice v Revúcej Janette Hrbálová uviedla, že rozhodnutie o neschválení doplnkových programov vníma tragicky. Obáva sa napríklad hrozby odchodu lekárov špecialistov či zníženia operačných gynekologických i traumatologických výkonov. Neschválenie doplnkových programov podľa Hrbálovej revúcku nemocnicu pripravuje aj o možnosť získať finančné prostriedky z plánu obnovy, ktoré chceli využiť na zníženie energetickej náročnosti budovy.

V prípade zachovania pôrodnice vedenie nemocnice argumentuje napríklad komplikáciami, ktoré sa u pacientiek vyskytli v uplynulých rokoch. "Za rok 2022 sme mali tri prípady eklamptických záchvatov, čo je 56-násobok priemeru na Slovensku a za rok 2021 dva prípady eklampsie, čo je 37-násobok priemeru. Tieto záchvaty si vyžadujú neodkladnú intervenciu na záchranu života matky a dieťaťa a neznesú prevoz do vzdialeného zdravotníckeho zariadenia," skonštatovala Hrbálová s tým, že v regióne je tiež vysoká perinatálna úmrtnosť.

O zrušení pôrodnice v Revúcej informoval rezort zdravotníctva začiatkom apríla. Zaniknúť od nového roka majú v rámci optimalizácie siete nemocníc aj ďalšie pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. Ide o pôrodnice v Snine, Kráľovskom Chlmci, Myjave a Partizánskom. Pacientky z Revúcej majú prijímať nemocnice v Rožňave a Rimavskej Sobote.

MZ avizovalo, že o pripomienkach k schváleným doplnkovým programom v Revúcej ešte bude so samosprávou a vedením nemocnice diskutovať. Petíciu so zozbieranými podpismi plánuje primátor odovzdať zástupcom ministerstva pri ich návšteve Revúcej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2021
Samosprávy Vranovského okresu spustili petíciu za zachovanie nemocnice
Redukovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti na doliečovacie zariadenie by bolo krokom späť v rozvoji regiónu, znamenalo by tiež problematickú dostupnosť v prípade akútnych stavov, tvrdia starostovia. Namietajú tiež proti "rozhodovaniu od stola" bez znalosti miestnych pomerov.
viac
30.01.2023
Na Horehroní spustili petíciu za zachovanie nemocnice v terajšom rozsahu
Na Horehroní v týchto dňoch spustili avizovanú petíciu za zachovanie Nemocnice s poliklinikou v Brezne v celom doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností, ako aj za jej zaradenie do siete kategorizovaných nemocníc druhej úrovne.
viac
04.04.2023
MZ predstavilo zástupcom samospráv ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v pondelok predstavilo zástupcom Združenia samosprávnych krajov SK8 ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc. Týka sa doplnkových medicínskych programov, ktoré rezort nemocniciam schválil.
viac
06.04.2023
Samospráva bude rokovať o zachovaní pôrodnice v nemocnici
Samospráva Partizánskeho a vedenie partizánskej nemocnice bude rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako i politickými stranami o zachovaní tamojšej pôrodnice. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %