Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.07.2023 01:30

Mesto pozastavuje vyplácanie dotácií pre činnosť organizácií i klubov


Na snímke Vladimír Maňka. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Zvolen pozastavuje vyplácanie dotácií pre činnosť organizácií i športových klubov a počíta aj so zvyšovaním miestnych daní.


Súvisí to poklesom príjmov z daní z príjmu fyzických osôb, ktorá je hlavným zdrojom príjmov pre samosprávy. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.

Ako uviedol, v máji bol pokles o 261 000 eur, v júni o 424 000 eur. Ekonomický odbor upozorňuje, že negatívny trend bude pokračovať. "Finančnú situáciu, navyše, zhoršujú dôsledky prudkého zvýšenia cien energií a materiálov. Predražili sa stavby a prakticky všetky služby," objasnil hovorca. Dodal, že priemerné mesačné výdavky samosprávy stúpli v porovnaní so začiatkom roka 2023 o približne 600 000 eur. "Ak si však máme splniť zákonné povinnosti vyvážania odpadu, prevádzkovania mestskej hromadnej dopravy, poskytovania opatrovateľskej služby a ďalšie, musíme aspoň načas pristúpiť k pozastaveniu vyplácania dotácií," zhrnul primátor Zvolena Vladimír Maňka s tým, že zástupcov jednotlivých organizácií tom už informoval. Na zvolenskej radnici však veria, že je to prechodné opatrenie a po prípadnom zlepšení finančnej situácie bude možné vrátiť sa k ich vyplácaniu.

Čo však podľa slov primátora nebude možné, je ponechanie výšky miestnych daní na súčasnej úrovni. "Mnohé mestá pristúpili k úprave už minulý rok, niektoré dokonca o sto percent. Dvojciferná inflácia urobila súčasnú situáciu neudržateľnou," ukončil primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2020
Banská Bystrica: Prímestské linky nebudú premávať
Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen sa v piatok ani po viac ako dvojhodinovom spoločnom rokovaní v Banskej Bystrici nedohodli. Znamená to, že od soboty (25. 1.) až do odvolania nebude premávať drvivá väčšina prímestských liniek v kraji.
viac
20.02.2020
Zvolen získal na cyklochodník vedúci na sídlisko Zlatý potok 308 000 eur
Mesto Zvolen získalo dotáciu 308 000 eur z Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR na vybudovanie cyklochodníka zo sídliska Zlatý Potok do centra mesta.
viac
21.04.2020
Zvolen získal na nákup štyroch autobusov MHD 1,16 milióna eur z eurofondov
Mesto Zvolen získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) z eurofondov vo výške viac ako 1,16 milióna eur na nákup štyroch nových autobusov. Majú byť použité na modernizáciu vozového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD).
viac
14.12.2020
Samospráva Prievidze chce vybaviť školské jedálne novým zariadením
Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť pre školské jedálne pri základných školách (ZŠ) nové zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %