Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.02.2024 12:05

Mesto pokračuje vo zveľaďovaní lesa a vzdelávaní


Ilustračná snímka, zdroj: archív ON


Mesto Spišská Belá pokračuje vo zveľaďovaní lesov a vzdelávaní, samospráve sa podarilo získať európske zdroje vo výške takmer 100.000 eur z Programu rozvoja vidieka SR. Predkladateľom projektu budovania a obnovy občianskej a poznávacej infraštruktúry boli Lesy mesta Spišská Belá.


 Informoval o tom podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Štefan Bieľak s tým, že vďaka viacerým opatreniam sa zlepší odolnosť i environmentálna hodnota lesných ekosystémov.         

"Na existujúcich cyklotrasách, náučných chodníkoch a turisticky vyhľadávaných miestach budú vytvorené nové oddychové miesta, edukačné tabule, studničky či smerové tabuľky na lepšiu orientáciu v prírode. Konkrétne na turistickom chodníku z Tatranskej Kotliny smerom na chatu Plesnivec, na náučnom chodníku Fľak, pri cyklotrase Spišská Belá - Ždiar a na turisticky vyhľadávanom mieste nad obcou Lendak v blízkosti prírodnej rezervácie Pálenica," konkretizoval Bieľak.         

Celkovo na jednotlivých trasách upravia niekoľko existujúcich edukačných tabúľ a existujúci mostík. Pribudnú štyri menšie premostenia, desať altánkov, stoly so sedením, lavičky, ďalších 12 informačných tabúľ, smerové tabuľky, studničky a dve panoramatické mapy. Súčasťou projektu sú aj dve stanovištia lesnej pedagogiky. Uvedené aktivity budú mestské lesy postupne realizovať do novembra tohto roka.         

"Cieľom projektu je sprostredkovanie poznávania jednotlivých zložiek prírody i systémových celkov návštevníkom územia, zvyšovanie ich environmentálneho povedomia a harmonizácia vzťahu prírody a človeka. Zvýšiť sa má aj spoločenská hodnota dotknutých území a zlepší sa plnenie sociálnych funkcií lesov," uzavrel Bieľak.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
13.10.2020
Stav okolia kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný
Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu.
viac
24.11.2023
Na Dňoch zeleného lesa ukážu neštátni vlastníci aktívny manažment lesov
Odtabuizovať prírode blízky a trvalo udržateľný aktívny manažment lesov človekom je jedným z cieľov dvojdňového podujatia Dni zeleného lesa, ktoré sa začalo vo štvrtok v Belej v okrese Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %