Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.12.2021 01:40

Mesto čiastočne vyhovelo petícii proti bytovej výstavbe v Stráňanoch


Ilustračná snímka.


Sídlisko SNP v Michalovciach by sa v budúcnosti malo rozrásť len o jednu bytovku. Rozhodli o tom mestskí poslanci na základe petície obyvateľov mestskej časti Stráňany.


Požadovali v nej vylúčiť z pripravovanej zmeny územného plánu (ÚPN) úmysel investora postaviť v lokalite tri bytové domy so 144 bytmi.

V petícii "za udržateľný rozvoj Sídliska SNP" vyjadrilo 380 obyvateľov názor, že výstavba spolu 144 bytov v mestskej časti Stráňany je neakceptovateľná. Poukázali najmä na zásadné zhoršenie dopravy a parkovania v lokalite, narušenie súkromia obyvateľov susediacich bytových domov či zásah do zelene, ktorú využívajú aj deti z iných mestských častí. Od mesta požadovali zablokovať akúkoľvek komerčnú výstavbu v predmetnej zóne na Sídlisku SNP. A tiež zmeniť funkčné využitie dotknutých lokalít z "plochy občianskej vybavenosti" nie na "plochy bytových domov", ale na "verejnú zeleň, športové, rekreačné a oddychové využitie".

Ako vyplýva z dôvodovej správy materiálu, ktorým sa michalovskí poslanci zaoberali na svojom ostatnom zasadnutí (29. 11.), v podobnom duchu mala byť na mestský úrad doručená aj hromadná pripomienka obyvateľov k návrhu riešenia v poradí deviatych zmien a doplnkov ÚPN mesta. K návrhu a predmetným lokalitám sa podľa materiálu vyjadril aj investor, ktorý súhlasil so zmenou podlažnosti troch plánovaných bytoviek z desiatich na maximálne sedem nadzemných podlaží a tiež so znížením úrovne zastavanosti z 97 na 60 percent.

Petíciou sa zaoberala i komisia územného plánu a miestneho rozvoja mestského zastupiteľstva, ktorá sa s požiadavkou obyvateľov stotožnila. Mestská rada, naopak, odporučila poslancom lokality s plánovanou zástavbou bytových domov zo zmien ÚPN nevylúčiť. Poslanci napokon svojim rozhodnutím odobrili výstavbu jedného bytového domu so 48 bytmi, otázkou zmeny funkčného využitia predmetných lokalít sa nezaoberali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
25.09.2017
Komárňania chcú petíciou zabrániť výstavbe obchvatu v rekreačnej zóne
Členovia občianskej iniciatívy za záchranu rekreačnej oblasti Mŕtve rameno Váhu – Apáli v Komárne dnes odovzdali na Mestskom úrade v Komárne petíciu proti výstavbe obchvatu mesta, ktorý by viedol práve cez mestskú rekreačnú oblasť.
viac
24.11.2017
Plány na výstavbu v centre mesta sa Nitranom nepáčia, spisujú petície
Obyvateľom Nitry sa nepáčia plány súkromných investorov na zástavbu posledných zelených plôch v centre mesta. Spisujú petície a žiadajú mestských poslancov, aby zasiahli.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %