Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
28.07.2023 09:30

Mesto chce zistiť názor obyvateľov na využitie areálu bývalých kasární


Na archívnej snímke oprava štyroch budov v historickom areáli bývalých kasární pod Zoborom v ktorých vznikne na jeseň 2023 Kreatívne centrum. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Nitra spustilo počas tohto týždňa informatívny dotazník pre obyvateľov mesta, ktorým zisťuje ich názor na budúce využitie areálu bývalých kasární pod Zoborom.


Pamiatkovo chránený areál chce radnica zaradiť medzi verejne prístupné parkové plochy, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Cieľom dotazníka je premýšľať o budúcom charaktere a využití miesta spoločne. "Park v kasárňach vnímame ako významnú zelenú plochu s obrovským rekreačným potenciálom pre obyvateľov najmä mestskej časti Zobor, ale aj ako environmentálne a historicky dôležité územie, dlhé dekády uzavreté pred verejnosťou," povedal vedúci odboru životného prostredia na nitrianskej radnici Štefan Lančarič.

Areál sa obyvateľom otvoril pred dvoma rokmi, mesto v ňom otvorilo novú materskú školu s kapacitou pre 144 detí. Ďalším zámerom radnice je aj zriadenie Kreatívneho centra Nitra. Mesto však nie je jediným vlastníkom nehnuteľností, s vlastníkmi diskutuje o zámeroch v tomto území. Ďalší vlastník, biskupstvo, chce v areáli bývalých kasární vytvoriť školu.

Prieskum je súčasťou dlhodobého zámeru mesta, ktorým nitrianska samospráva smeruje k prepojenému a koncepčnému uvažovaniu o rozvoji danej lokality, skonštatoval Holúbek. Pri tvorbe budúcnosti parku spolupracuje samospráva s občianskym združením Spolka, združujúcim odborníčky na architektúru, urbanizmus a zapájanie ľudí do tvorby miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Verejnosť už môže hlasovať za projekty z participatívneho rozpočtu
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) už oficiálne spustila verejné hlasovanie, prostredníctvom ktorého môžu Nitrania podporiť projekty, ktoré by mali získať grant z programu Mením moje mesto.
viac
27.05.2019
Nevyužité hlasovacie lístky potešia v Nitre škôlkarov a školákov
Tony nevyužitých hlasovacích lístkov v Nitre potešia deti z materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Časť lístkov skončí v kultúrnych centrách.
viac
09.03.2020
Staré Mesto spustilo anketu využitia priestoru pri Propelleri
Bratislavské Staré Mesto spustilo prvú miestnu verejnú anketu. Týka sa možností využitia voľného priestoru na nábreží Dunaja, konkrétne blízko kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží.
viac
18.04.2020
Verejné hlasovanie určilo projekty podporené z participatívneho rozpočtu
Projekty, ktoré podporia z nitrianskeho grantového programu Mením Moje Mesto, sú už známe. Ľudia vo verejnom hlasovaní vyberali z 29 verejnoprospešných zámerov. Finančnú podporu získa desať projektov, ktoré dostali najviac hlasov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %