Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.01.2024 04:05

Mesto chce v roku 2024 rekonštruovať osvetlenie, počíta i s fotovoltikou


Ilustračná snímka Rimava.sk


Mesto Lučenec plánuje v roku 2024 začať s rekonštrukciou verejného osvetlenia. Z projektu, na ktorý samospráva získala z Environmentálneho fondu úver vo výške viac ako štyri milióny eur, chce na mestské budovy inštalovať aj fotovoltické panely s batériovými úložiskami.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová. "Plánujeme umiestniť fotovoltiku aj s batériovými úložiskami napríklad na kino Apollo, Divadlo B. S. Timravy, futbalový štadión, zimný štadión a štyri materské školy, čím by sme znížili energetickú náročnosť týchto budov. Nespotrebovaná energia z batériových úložísk by bola nasmerovaná do osvetlenia," priblížila primátorka Lučenca Alexandra Pivková.         

Zámer rekonštrukcie verejného osvetlenia v Lučenci odobrili poslanci mesta ešte v decembri 2022, samospráva pôvodne uvažovala aj o obnove všetkých stĺpov a zemného vedenia. Rozsah projektu postupom času zmenila z dôvodu zníženia úverového zaťaženie mesta, investičných a prevádzkových nákladov či zvýšenia návratnosti investície.       

Okrem fotovoltiky na mestských budovách tak bude projekt financovaný z Environmentálneho fondu zahŕňať obnovu vyše 3000 kusov smart LED svietidiel, 56 betónových stĺpov verejného osvetlenia a 86 rozvodných skríň. Súčasťou projektu bude aj zavedenie smart systému, vďaka ktorému bude verejné osvetlenie v meste kontrolované a riadené elektronicky.         

"Zmeny boli navrhnuté tak, aby nemali negatívny vplyv na úsporu spotreby elektrickej energie. Projekt bude realizovaný tak, aby sa dosiahlo splnenie technických noriem na osvetlenie komunikácií, bezpečnosti, krytia a iných požiadaviek týkajúcich sa elektrických častí sústavy," dodala hovorkyňa mesta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2019
Mesto Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.
viac
15.02.2020
Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach
Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.
viac
08.02.2022
Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie za vyše šesť miliónov eur
Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.
viac
30.12.2022
Rekonštrukciu verejného osvetlenia chce mesto financovať z úveru
Mesto Lučenec plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, projekt chce financovať z úveru od Environmentálneho fondu vo výške viac ako 4,1 milióna eur. Zámer na decembrovom zasadnutí odobrilo mestské zastupiteľstvo. Uviedol to hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %