Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.09.2023 02:00

Mesto Bratislava plánuje čerpať nový úver vo výške osem miliónov eur


Snímka zdroj: Pixabay


Mesto Bratislava plánuje čerpať nový investičný úver vo výške osem miliónov eur. Zabezpečiť ním chce financovanie projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). V zozname uvádza cesty II. triedy - Púchovská, Trnavská a Račianska.


O podpísaní úverovej zmluvy so spoločnosťou National Development Fund II. rozhodne v piatok (8. 9.) bratislavské mestské zastupiteľstvo. Na základe aktuálnej situácie na trhu navrhuje magistrát využiť ponuku na financovanie investičných projektov Bratislavského samosprávneho kraja z finančného nástroja IROP. V zozname projektov uvádza cesty II. triedy - Púchovská, Trnavská a Račianska. Práce na nich plánuje v druhej polovici budúceho roka.         

V prípade Púchovskej ide o úsek od Detvianskej po Púchovskú 14. Práce majú stáť vyše 1,4 milióna eur. Obdobná suma je aj v prípade projektu na Trnavskej, kde sa má pracovať od križovatky Tomášikova - Trnavská po železničné priecestie. Náklady za viac ako päť miliónov eur sa majú týkať Račianskej, a to úseku od Legerského po Železničná stanica Vinohrady.         

Magistrát deklaruje, že načerpaním nového úveru dodržiava ukazovateľ zadlženosti v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Dlhová zaťaženosť hlavného mesta sa v tomto roku predpokladá na úrovni 49,82 percenta.         

Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo v marci mestský rozpočet na roky 2023 - 2025. Jeho súčasťou bol aj schválený nový úver na rok 2023 vo výške 30 miliónov eur. Načerpanie nového úveru osem miliónov eur sa tak navrhuje v súlade s týmto rozpočtom.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2019
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja schválili pôžičku vo výške 15 mil. €
Pôžička je určená na opravu ciest II. a III. triedy a mostov, ktoré sú v najhoršom stave. Zastupiteľstvo tiež schválilo nových riaditeľov kultúrnych inštitúcii, ktorí vzišli z výberových konaní a dotácie z podporných schém pre úspešných uchádzačov.
viac
28.11.2019
Hlavné mesto dostane od vlády finančnú pomoc vo výške 15,1 milióna eur
Vláda SR finančne podporí mesto Bratislava sumou 15,1 milióna eur. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet na svojom výjazdovom zasadnutí v bratislavskom Primaciálnom paláci.
viac
21.01.2020
Staré Mesto opravilo dvor v Pistoriho paláci
Pistoriho palác na Štefánikovej ulici, národná kultúrna pamiatka a jedno zo Staromestských centier kultúry a vzdelávania, už nebude ničiť vlhkosť. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto odstránila príčiny navĺhania palácových múrov. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou MK SR.
viac
26.02.2020
Bratislavskí poslanci budú schvaľovať zmenu rozpočtu s konkrétnymi návrhmi
Oveľa viac opravených ciest a chodníkov. K tomu desiatky vynovených verejných priestorov. Vedenie magistrátu plní svoj sľub a zverejňuje zoznam komunikácií a verejných priestorov, ktoré budú zrekonštruované alebo novovytvorené vďaka vyšším príjmom do mestskej kasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %