Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2019 04:50

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja schválili pôžičku vo výške 15 mil. €


Ilustračná snímka (tasr)


Pôžička je určená na opravu ciest II. a III. triedy a mostov, ktoré sú v najhoršom stave. Zastupiteľstvo tiež schválilo nových riaditeľov kultúrnych inštitúcii, ktorí vzišli z výberových konaní a dotácie z podporných schém pre úspešných uchádzačov.


„Vyrokovali sme s Ministerstvom financií výhodnú bezúročnú pôžičku vo výške 15 mil. € na obdobie 10 rokov. Jednorázovo nám to pomôže, v najbližších 3 rokoch, opraviť cesty a mosty, ktoré sú v najhoršom stave. Nejde však o systémové riešenie stavu cestnej infraštruktúry v regiónoch,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Dvanásť kultúrnych inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK má nové vedenie. Na základe výberových konaní poslanci dnes schválili nových riaditeľov, ktorí boli vybraní odbornou výberovou komisiou, aj s medzinárodnou účasťou. Trnavská župa tiež zaviedla nové systémové opatrenie - 5 ročné funkčné obdobie pre riaditeľov všetkých svojich inštitúcií, s jasne definovanou koncepciou rozvoja na toto obdobie. Týmto opatrením nastavujeme rovnaké pravidlá pre všetky rozpočtové aj príspevkové organizácie kraja.

„Som rád, že kultúrne inštitúcie majú nových riaditeľov, ktorí prešli transparentným a odborným výberovým konaním. Majú pred sebou 5-ročné funkčné obdobie s jasne definovanou koncepciou rozvoja. Je dôležité, že po uplynutí tohto obdobia budú riaditelia predkladať aj odpočet svojej práce,“ dodal J. Viskupič.

Poslanci tiež schválili pridelenie dotácií z podporných schém TTSK. Celkovo 750 tis. € sa rozdelí pre žiadateľov na projekty v oblasti kultúry, športu, v sociálnej oblasti a v ochrane zdravia. V porovnaní s rokom 2018 trnavská župa registruje zvýšený záujem o dotácie. Pre rok 2019 bolo prostredníctvom elektronického formulára podaných celkovo 1006 žiadostí, čo je medziročne nárast o 17%. Oprávnené subjekty podali žiadosti v hodnote skoro 3 mil. €. Pre tento kalendárny rok trnavská župa vyčlenila pre dotačné schémy celkovo 750 tis. €, čo je takmer o 180 tis. € viac, ako v predchádzajúcom roku.

Zastupiteľstvo schválilo aj výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu regionálneho rozvoja. Na účely všeobecne prospešných služieb a projektov, na podporu podnikania a zamestnanosti na území TTSK a zvyšovanie atraktivity územia a rozvoj cestovného ruchu v regiónoch trnavskej župy, si budú môcť miestne akčné skupiny (MAS), oblastné organizácie cestovného ruchu, či iné subjekty, ktoré pracujú v oblasti regionálneho rozvoja. Celkový objem finančných prostriedkov vyčlenených na poskytovanie dotácií predstavuje 500 000 €.

Autor: (ts-ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2020
Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur
Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
27.06.2020
Rodiny s deťmi budú môcť cestovať autobusom za 1 euro
Trnavská župa pripravila pre dospelých s deťmi tzv. rodinný cestovný lístok. V prímestskej autobusovej doprave budú môcť cestovať za symbolické 1 euro. Je to ďalší z krokov, ktorým župa podporuje cestovný ruch a propaguje strávenie tohtoročného leta na svojom území.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %