Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.10.2023 01:10

Medzinárodné divadelné predstavenia opäť vzdelávali deti v oblasti triedenia


Logo


Vzdelávať deti v triedení sa dá aj prostredníctvom divadla. Aj tento rok to ukázalo Karlovarské hudebné divadlo - Divadlo detí, ktoré sa spojilo s OZV ENVI - PAK, aby aj na Slovensku uviedli rozprávku O BALYnce, dobrém štěněti.


Dvojjazyčné predstavenia pre deti z materských škôl a žiakov prvého stupňa základných škôl sa na slovenskej strane konali od 17. do 19. októbra 2023.

V Hlohovci, Trenčíne a Ladcoch si mohli deti z materských a základných škôl prvého stupňa pozrieť dvojjazyčné hudobno-divadelné predstavenie O Balynce, dobrém štĕneti. Počas predstavení sa malí diváci mohli do deja aktívne zapájať prostredníctvom vopred naučených piesní a na vlastnej koži si vyskúšali základné princípy ekologického správania.

Deti si vedia rýchlo osvojiť správne návyky

Podľa kompetentných sa už prvý ročník predstavení tešil veľkému úspechu a stretol sa s pozitívnymi reakciami. „Veľmi sa tešíme, že sa po predstaveniach stretávame iba s pozitívnymi reakciami, či už sú to nadšené deti a ich výkriky, aké to bolo skvelé, alebo pochvalné slová od pedagógov na druhej strane, ktorí veľmi pozitívne vnímajú edukáciu cez kultúrne predstavenie,“ povedala riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK Katarína Kretter, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia. Podobne vníma predstavenie aj učiteľka Aneta z Materskej školy Medňanského v Trenčíne. Podľa nej má veľký zmysel robiť takéto predstavenia. „Deti sa nielen učili triediť odpad, ale zároveň aj to, ako sa treba správať v divadle,“ doplnila pedagogička. „Edukácia detí v oblasti triedenia odpadu je jednou z našich priorít. Deti si vedia veľmi rýchlo osvojiť návyky správneho nakladania s odpadom, a to, čo sa sami naučia, prinášajú domov, a ďalej tak vzdelávajú svojich rodičov aj starých rodičov. V konečnom dôsledku je tak každý ďalší správne vytriedený odpad úspechom pre nás všetkých, lebo iba ten dostane druhú šancu, neskončí na skládke a môže byť zrecyklovaný,“ dodala Kretter.

Rozprávku už videli tisícky detí

Hudobnú rozprávku, popretkávanú chytľavými pesničkami videli už tisícky detí v Česku a na Slovensku. Deti počas nej pomáhajú šteniatku vyriešiť záhadu s neporiadkom a ukážu, že aj ony vedia veľmi dobre triediť odpad. „Rozprávka O Balynce, dobrém štěněti je určená pre deti prvého stupňa a deti materských škôl. Prostredníctvom stoviek detí, ktoré sa predstavení zúčastnili, sa tak dôležité informácie dostanú aj priamo k rodičom,“ uviedol šéf divadelného súboru Libor Balák s tým, že pedagógovia dostanú vopred od divadla metodické materiály, aby mohli deti na predstavenia pripraviť a naučiť ich pesničky.

Deti sú rovnaké na Slovensku aj v Česku

Divadelníci ročne odohrajú rozprávku O Balynce približne 120-krát. V česko-slovenskej verzii sa tešila už vyše 50 reprízam. Prístup k triedeniu odpadu je podľa Baláka z Medzinárodného Divadla detí v Česku aj na Slovensku podobný a deti sú rovnaké asi všade. „Jediné, čo tieto deti odlišuje, je naozaj len to, na ktorej strane hranice sa nachádzajú. Zvedavé a učenlivé sú slovenské aj české deti rovnako. Je vidieť, že im nie je otázka triedenia cudzia a z roka na rok sa zlepšujú, čo potvrdzujú aj ich pohotové reakcie,“ doplnil Balák. Predstavenia ešte v rámci tejto divadelnej série pokračovali aj v Českej republike. Okrem už vzniknutej slovenskej verzie pripravuje divadlo spoluprácu aj so Škótskom či Poľskom.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Meskáčik medzi sluchovo postihnutými
Prešovskí mestskí policajti získali zaujímavú skúsenosť. V rámci projektu Meskáčik pomáha totiž zavítali medzi sluchovo postihnuté deti.
viac
21.03.2020
Rozhlasový Archív extra uľahčí deťom učenie či spríjemní trávenie času
Rozhlasový web Archív extra môže uľahčiť deťom doma učenie či spríjemniť trávenie času. Na jednom mieste ponúka stovky rozprávok, rozhlasových hier, fíčrov, čítaní na pokračovanie, seriálov a relácií s pútavo spracovanými informáciami. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %