Piatok 20.04.2018
Dnes má meniny 
Marcel
14.9°C Bratislava
09.05.2016 09:10

Medové špeciality regiónu Gemer-Malohont


Do zostavenia knihy receptov sa môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont.


Miestna akčná skupina (MAS) Malohont pripravuje knihu, ktorej obsahom budú tradičné i netradičné špeciality s medom.


„Naším cieľom je prostredníctvom zberu receptov a zostavenia knihy prispieť predovšetkým k zachovaniu tradičnej gastronómie tohto regiónu so zameraním na med. Kniha by mala zároveň obsahovať aj netradičné recepty, rôzne rady od včelárov, ako aj kontakty na nich, čím chce MAS pomôcť zviditeľniť ich prácu so včelami i produkciu miestneho zdravého medu a včelieho peľu,“ vysvetlila zámer manažérka MAS Miroslava Vargová.     

Do zostavenia knihy receptov sa podľa nej môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont. „Môže ísť o zákusky, koláče, hlavné jedlá, predjedlá, nápoje a ďalšie dobroty, v ktorých sa používa med. K receptu je možné pripojiť fotografiu jedla a písomný dokument, odfotený alebo naskenovaný, ktorý dokazuje, že ide o starý recept,“ priblížila Vargová s tým, že môže ísť aj o ručne písaný recept alebo akékoľvek iné fotografie zachytávajúce život so včelami.     

„Vítané sú aj recepty zo starých kníh s regionálnou tematikou alebo zo starých zošitov či rodinných záznamov,“ pokračovala manažérka, podľa ktorej každý, kto sa do prípravy knihy zapojí zaslaním receptu, ju neskôr za odmenu získa. „Ďalšími odmenami budú balíčky včelích produktov od včelárov z regiónu, ktoré bude možné získať napríklad za najviac zaslaných tradičných receptov, najnetradičnejšiu špecialitu alebo najstarší recept, ktorý bude písomne doložený,“ dodala.     

Recepty je možné posielať do 31. júla 2016 na emailovú adresu info@malohont.sk, prípadne poštou na adresu MAS Malohont, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo. „Recept by mal obsahovať názov špeciality, potrebné suroviny vrátane uvedenia množstva, postup aj s dĺžkou varenia či pečenia a aspoň odhadom aj počet porcií. Potrebné sú tiež kontaktné údaje odosielateľa,“ zakončila manažérka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Nová cyklotrasa spája Gemer a Malohont s Horehroním
Cyklocesta Plačkova – Svetlá, ktorú v pondelok 16. 5. otvorili neďaleko horského priechodu Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota, umožňuje cyklistom nový bezpečný spôsob prepravy medzi dvomi regiónmi.
viac
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
22.03.2018
Rozvoj regiónu Gemera a Malohontu sa bez kvalitných komunikácií nepohne vpred
V Rimavskej Sobote sa 8. februára uskutočnil snem Regionálneho združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lõrincz.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
78.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
2.78 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.10 %