Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.08.2021 04:55

Máme tip ako vzdelávať deti počas prázdnin zážitkovou formou


Snímka SMM


Spojiť rodinný výlet so vzdelávaním a zábavou detí nie je vždy jednoduché. V obci Kynceľová pri Banskej Bystrici vás o tom presvedčí Slovenské múzeum máp.


Múzeum je jedinečné nielen obsahom svojich expozícií, ale najmä formou, akou je zriadené. Návštevníkom umožňuje nazrieť do sveta geografie a kartografie netradičnými interaktívnymi formami. Nájdete v ňom bohatú minulosť a výnimočnú súčasnosť kartografie na slovenskom území, ale aj tradičné i moderné postupy, ktorými sa mapy vytvárajú. Vďaka výdobytkom špičkových technológií a interaktívnych didaktických pomôcok pre vzdelávanie návštevníci zistia, aká zábavná môže byť geografia.

Učiť sa počas prázdnin môže byť aj zábava

Expozícia je veľmi vhodná pre deti, nakoľko svojou interaktivitou nahradí aj vyučovanie zo školských lavíc. „Cez letné obdobie mnoho rodín s deťmi navštevuje kultúrne inštitúcie, múzejné zariadenia či historické pamiatky. Avšak nie všade to môže byť spojené so zábavou. Naše múzeum navštevujú početné skupiny denných táborov či letných škôl za účelom poznania a samotného vzdelávania. Učivo geografie či orientáciu v turistickej mape im vysvetlíme jednoduchšou a zábavnejšou formou. Preto ak hľadáte inšpiráciu, kde možno stráviť čas so svojimi deťmi a niečo zažiť i naučiť sa, Slovenské múzeum máp bude vhodným riešením,“ približuje kurátorka Slovenského múzea máp Andrea Farkašová.

Nie je pieskovisko ako pieskovisko

Robí vám problém pochopiť vrstevnice alebo neviete čítať z mapy? Vyskúšať si vytvoriť svoj vlastný model fiktívnej krajiny môžete vo virtuálnom pieskovom modeli. Múzeum, je miestom, kde si vlastnými rukami vytvoríte krajinu s pohoriami, dolinami či vzápätí ich premodelujete na tok rieky, ktorý ústí do jazera. Prvý a jedinečný pieskový model krajiny s rozšírenou realitou na Slovensku je nielen zábavná hra v piesku, ale aj didaktická pomôcka pri vyučovaní.

Stať sa na okamih kartografom

Ako povedala kurátorka múzea Farkašová: „Pomocou originálnych kartografických pomôcok majú možnosť návštevníci vyskúšať si prácu kartografov, ako vytvárali mapy v minulosti a naučia sa obsluhovať počítačový program, pomocou ktorého sa vytvára mapa v súčasnosti.“

Napriek menším priestorovým rozmerom je táto inštitúcia popularizačno-vzdelávacou a kultúrno-technickou atrakciou s nadregionálnym významom. Podľa slov Andrey Farkašovej tu návštevník strávi pokojne aj dve hodiny bez rozdielu na vekovú kategóriu.

 

 

 

 

 

 

Autor: Mgr. Andrea Farkašová, kurátorka Slovenského múzea máp


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
28.10.2023
Horehronské múzeum pripravilo zážitkové podujatia pre prázdninujúce deti
Horehronské múzeum v Brezne pripravilo pre rodiny s deťmi prázdninové zážitkové podujatia. Jedno sa uskutoční v nedeľu (29. 10.) o 15.00 h v mestskej veži, druhé v utorok (31. 10.) o 11.00 h v múzeu pod názvom Zmrazenie momentu.
viac
04.03.2024
Múzeum v Galante pozýva deti na výrobu obrazov rôznymi technikami
Zábavno-náučné programy počas troch dní jarných prázdnin sa rozhodlo deťom ponúknuť Vlastivedné múzeum v Galante. Od utorka 5. marca do štvrtka 7. marca čaká záujemcov každý deň nová technika výroby obrazov, informovala Judit Pukkai z múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %