Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.05.2019 10:30

Ľudský odpad ohrozuje vtáctvo


Kačica divá, ktorej pohyb obmedzuje plast. Snímka Marian Filipek


Čo môžeme urobiť okrem toho, že sa podchvíľou pozastavíme a zhrozíme nad statusom na sociálnej sieti, videom, fotkou v novinách?


Tento rok pripadol Svetový deň sťahovavého vtáctva na 11. máj. Jeho témou bola ochrana vtáctva pred plastovým odpadom. Zaoberať sa touto aktuálnou otázkou v súvislosti s operencami je nepochybne na mieste, plasty v tele má napríklad prakticky každý organizmus žijúci v morskom prostredí, vrátane vtákov. Nešťastia spôsobené ľudským odpadom poznáme aj z našej domácej vtáčej ríše.

„Ako náš odpad vtáky ovplyvňuje? Aj zo Slovenska sú známe prípady, keď sa labute, kačice a iné vodné druhy zamotali do zvyškov rybárskych vlascov, tie sa im dostali do zobáka, okolo krídiel, alebo znehybnili nohy. Niekedy ide aj o zapichnutie háčika do zobáka. Niektoré druhy si po výstelku hniezd chodia na skládky – nebezpečné časti boli nájdené a odstránené z hniezd bocianov, hají, orlov, volaviek, mnohých spevavcov (napr. drozdov či žltochvostov). Išlo o odpady, do ktorých sa mohli zamotať mláďatá i dospelé jedince, resp. taký, ktorý ich mohol zraniť,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Známy je dokonca prípad z hniezdenia vzácneho sokola červenonohého, ktorý sa zamotal do zvyškov povrazu, používaného na zviazanie vriec s osivom. Hospodári odpad po sebe jednoducho nechali pohodený na poli. Odtiaľ ho ako stavebný materiál na hniezdo priniesla vrana, ktorej stavba sa v nasledujúcej sezóne zapáčila práve vzácnemu sokolovi. Povraz ho uväznil, preto nedokázal odletieť a zaobstarať si potravu a uhynul. Vodné vtáky trpia nielen škodlivou potravou, ktorú im ľudia hádžu (pečivo a zvyšky jedál). Nebezpečné sú igelity, zvyšky balónov a podobne, ktoré vtáky skonzumujú a tie im v tráviacom trakte škodia. Síce nie plastovým, ale tiež nebezpečenstvom našej doby sú takzvané lampióny šťastia, zaznamenané boli prípady vtákov uhynutých po popálení ich ohňom (napríklad aj u nás veľmi vzácnej plamienky driemavej). Osobitným prípadom sú žuvačky. Po tom, ako skončia na zemi, ich nájdu drozdy, považujúc ich za svoju prirodzenú potravu – larvy hmyzu. Drozd, ktorý prehltne lepkavú hmotu, má osud spečatený,“ vysvetľuje Deutschová.

„Každý z nás má oveľa viac možností zmeniť veci k lepšiemu, než si myslíme, stačí malá úprava správania. Aj o tom sa hovorilo v sobotu 11. mája na exkurzii, venovanej sťahovavým vtákom, spoznávaniu a ochrane vtáctva. Organizovala ju Ochrana dravcov na Slovensku s podporou Západoslovenskej energetiky, a.s. Dobrá správa je, že ekologické správanie je stále modernejším trendom, obzvlášť u mladej generácie. Svedčí o tom aj fakt, že podujatia sa zúčastnilo viac než 100 ľudí, z toho približne polovica boli deti do 15 rokov,“ uzatvára Deutschová.

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Lucia Deutschová, deutschova@dravce.sk, 0903 219 524

Doplňujúce informácie:

Jedna plastová fľaša sa podľa niektorých zdrojov rozloží približne za 450 rokov, rybárskym sieťam a vláknam to môže trvať až 600 rokov.

Exkurzia sa konala v rámci programu 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom. Kompletnú správu s mapou a súpisom druhov nájdete tu. Viac info o programe 3D tu.

Čo môžeme urobiť, aby sme zabránili znečisteniu planéty plastmi?

1. Odmietni čo nepotrebuješ.

2. Minimalizuj odpad z toho, čo potrebuješ - (napr. nakupovať s vlastnou taškou a vlastnými vreckami, uprednostniť nákup v obchodoch, kde tovar navážia - tzv. bezodpadové predajne potravín a drogérie, nekupovať jedlo, ktoré je mnohonásobne balené – napr. dezerty môžu mať až 5 obalov).

3. Znovu používaj – mnohé veci nemusíme vyhodiť – môžeme ich opätovne využiť – nepotrebné oblečenie darovať, upraviť, prešiť. Neriaďme sa reklamou, ktorá nás núti mať vždy najnovší model mobilu a inej elektroniky. Premýšľajme, či nákup danej veci je iba naším rozmarom, alebo naozaj nevyhnutnosťou.

4. Kompostuj - biologický odpad je možné pretvoriť na kompost a vrátiť do prírody vo forme prijateľnej pre pôdu.

5. Recykluj – triedenie odpadu je v odpadovom rebríčku až na treťom mieste, pretože pre vznik každého produktu je potrebná elektrická energia a ťažba surovín. Niektoré druhy odpadov sa nedajú vytriediť a končia na skládkach, alebo v spaľovniach. Vždy je však dôležité vzniknutý odpad triediť.

6. Buď aktívny -pridaj sa k rôznym iniciatívam, ktoré čistia prírodu od odpadov. Podporuj miestne a globálne akcie proti nadmernému, zbytočnému používaniu a škodlivému zneškodňovaniu plastov. Buď aktívny na úrovni zastupiteľstva, prípadne parlamentu, alebo hoci na úrovni miestnej komunity.

Autor: (dravce.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Z kanalizácie robia nezodpovední ľudia smetisko
Ľudia často z nevedomosti alebo nezodpovednosti vypúšťajú do verejnej kanalizácie aj odpadové vody, ktoré obsahujú to, čo tam nepatrí. Napríklad, splachujú zvyšky jedál, pričom tie môžu spôsobiť, že pritiahnu potkany a to nie je nič príjemné. Jedlo ale nie je jediné, čo do kanalizácie nepatrí.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
13.04.2021
Aktivita Každé vrece sa ráta sa stretla s pozitívnou odozvou
Jarné upratovanie, v rámci ktorého už tradične poskytujú Technické služby mesta Humenné k dispozícii veľkokapacitné kontajnery na komunálny odpad vo všetkých lokalitách mesta, spojila samospráva tento rok s výzvou "Každé vrece sa ráta".
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %