Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.09.2018 09:05

Ľudové remeslá sprevádza aj zahraničný záujem


.Ilustračná snímka


Občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá už desať rokov organizuje medzinárodné stretnutia ľudových remeselníkov vo viacerých mestách na Slovensku


V  roku 2009 sme zorganizovali prvý ročník podujatia pod názvom Tradičné umelecké remeslá v prekrásnom prostredí kúpeľného ostrova v Piešťanoch. Zúčastnilo sa na ňom 120 slovenských, ale aj zahraničných ľudových umeleckých remeselníkov.

Veľký záujem návštevníkov nás presvedčil o tom, že v propagácii ľudového umenia ideme správnou cestou. Tak sme sa rozhodli usporiadať podobné podujatia postupne v ďalších mestách na Slovensku. V tomto roku sme v priebehu mesiacov apríl až august zorganizovali podujatia v Nitre – 5. ročník, Topoľčanoch – 2. ročník,Trenčíne - 3.ročník, Piešťanoch - jubilejný 10. ročník, Skalici – 6. ročník, Štrbskom Plese – 5. ročník, Senci – 7. ročník a Žiline – 6. ročník.

Každoročne môžu obyvatelia miest a návštevníci vidieť až 50 druhov ľudových remesiel.

Za tie roky pozvanie prijali popri remeselníkoch zo Slovenska aj remeselníci z Čiech, Moravy, Poľska, Srbska, Švédska, Belgicka, Chorvátska, Macedónska, Číny, Maďarska, Izraela, Slovinska, Litvy a Lotyšska.

Na našich festivaloch je ľudový umelecký remeselník a jeho tvorba na prvom mieste.

Našou snahou je, aby návštevník mal možnosť naplno vnímať krásu ľudového remesla. Chceme vzdať patričnú úctu ľudovým umeleckým remeselníkom a návštevníkom ukázať krásu a čarovné zákutia života remeselníkov.

Snažíme sa, aby úroveň podujatí bola stále vyššia, v čom nám veľmi pomáha fortieľ a úroveň všetkých zúčastnených remeselníkov. Naše poďakovanie patrí aj zodpovedným pracovníkom mestských a obecných úradov za ich obetavú a nezištnú spoluprácu.Je pre nás cťou, že v roku 2018 prevzalo záštitu nad našim medzinárodným projektom Združenie miest a obcí Slovenska.

Autor: Miloš KUNKEL, predseda o. z. Tradičné ľudové umelecké remeslá


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2018
Medzinárodný festival Ľudové umelecké remeslá
Významnou súčasťou kultúrnych tradícií sú ľudové remeslá, ktoré sú jedinečným kultúrnym dedičstvom Slovenska a svedčia o vysokej kvalite ľudových výrobcov. Na Slovensku sa ľudové zvyky, tradície a obyčaje udržiavajú rozličným spôsobom.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
08.12.2020
Prvý podpredseda ZMOS na online diskusii k športu
Prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň sa zúčastnil online diskusie k športu a aktívnemu tráveniu voľného času v mestách a obciach, ktoré sa uskutočnilo v rámci projektu „Active Local Europe“ realizovaného belgickým mestom Leuven a ďalšími partnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %