Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.11.2022 07:45

L. Mikuláš má novú fermentačnú linku, jednu z najmodernejších na Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


Kvalitný kompost pre obyvateľov Liptovského Mikuláša zabezpečí nová fermentačná linka, ktorú v týchto dňoch spustili do riadnej prevádzky. Patrí medzi najmodernejšie na Slovensku.


Kontajner fermentora je umiestnený na zbernom dvore v Okoličnom a ako povedal primátor mesta Ján Blcháč, ide o ďalší významný príspevok k ekológii mesta.

"Súčasťou projektu je aj nová obslužná technika ako nakladač, zberové auto, miešací voz, drvič a zberové nádoby na kuchynský odpad z prípravy jedál," priblížil primátor.

Linka je určená na spracovanie kuchynského odpadu. Po ukončení štvordňového cyklu fermentácie materiál odvezú na dozrievaciu plochu, kde ho bude šesť týždňov prekopávať nakladač kompostu. "Následne hmotu upravia cez preosievač a výsledkom bude kvalitný kompost. Hnojivo zo skúšobnej prevádzky už Verejnoprospešné služby mesta Liptovský Mikuláš využívajú pri úpravách parkov, verejných zelených plôch a tiež družstvá na poľnohospodárske účely," dodala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Bezplatne si z kompostu môžu odobrať aj Liptovskomikulášania pre potreby svojich záhrad. Každý obyvateľ si môže prevziať do 500 kilogramov.

Mesto na komplexný projekt zvyšovania miery zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu získalo vyše milión eur z eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2016
Liptovský Mikuláš získal peniaze na zber biologického odpadu
Mikulášska radnica knihuje ďalší úspech pri získavaní externých zdrojov. „Na projekt zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu pre kompostáreň v Okoličnom sme získali nenávratné finančné prostriedky vo výške 718-tisíc eur,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.
viac
08.06.2020
Dobrovoľní hasiči dostali cisternu, mesto im postaví aj garáž
Dobrovoľní hasiči z liptovskomikulášskej mestskej časti Liptovská Ondrašová budú pri zásahoch využívať novú hasičskú cisternu.
viac
29.07.2022
V L. Mikuláši spustili do prevádzky linku na spracovanie kuchynského odpadu
Linka na spracovanie kuchynského odpadu za vyše milión eur, na ktorú mesto Liptovský Mikuláš získalo financie z eurofondov, je už spustená v skúšobnej prevádzke.
viac
18.11.2023
Na Podbrezinách vybudujú novú oddychovú a športovú zónu
Nová športová a oddychová zóna pribudne na najväčšom liptovskomikulášskom sídlisku Podbreziny. Vybudujú ju v hornej časti pešej zóny. Ako informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková, v ideálnom prípade ju obyvatelia budú môcť využívať už budúce leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %