Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
24.09.2021 01:35

Kuchárky zo školy uvarili 39-centimetrový gombovec


Snímka zdroj: mesto Poltár


Slivkovú guľu s priemerom 39 centimetrov pripravili a uvarili kuchárky zo Základnej školy na Ulici Slobody 2 v Poltári. Tento gombovec, ako slivkovej guli hovoria tamojší obyvatelia, zapíšu aj do Knihy slovenských rekordov.


Slivkovú guľu vyrobili kuchárky na tradičnom mestskom podujatí Gombovecfest.       

Ako informuje Mestský úrad v Poltári, pre protiepidemiologické opatrenia sa tento rok nekonala tradičná súťaž v jedení gombovcov, kuchárky však svoju šikovnosť v príprave a varení tohto jedla napriek tomu preukázali.       

"Toto gurmánske podujatie je v Poltári už zaužívanou konvenciou, rovnako ako lámanie kulinárskych rekordov. Túto tradíciu odštartovali pred 13 rokmi manželia Bahledovci, ktorým sa podarilo pripraviť slivkovú guľu s priemerom 30 centimetrov," uvádza úrad.       V roku 2019 sa tento maximálny rozmer úspešne pokúsili prekonať kuchárky z Materskej školy Sklárska 34 v Poltári. Spoločnými silami pripravili gombovec s priemerom 35 centimetrov. Na tohtoročných dňoch mesta Poltárčania teda oslávili ďalší rekord.       

Na výrobu slivkovej gule najväčších rozmerov použili päť kilogramov zemiakov, tri kilogramy múky, šesť vajec a 30 dekagramov slivkového lekváru.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Oravská mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom
Roman Florek, tvorca rekordne veľkej mozaiky z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn umiestnených na stenách múzea kávy Oravakafe v hornooravskej obci Krušetnica (okres Námestovo), si za svoj svetový unikát prevzal ďalší certifikát.
viac
05.04.2019
Bikesharing v Žiline láme rekordy v počte výpožičiek
Záujem obyvateľov Žiliny o bikesharing počas prvého týždňa prevádzky prekonal všetky očakávania. Potvrdzujú to aj počty registrácií a prenájmov verejných bicyklov BikeKIA. Aktuálne evidujeme viac ako 6 000 registrovaných užívateľov tejto služby.
viac
04.03.2020
Unikátny Park miniatúr navštívilo minulý rok viac ako 33 500 ľudí
Park miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom navštívilo v minulom roku viac ako 33 500 návštevníkov. V 16-ročnej histórii existencie Parku miniatúr ide o rekordnú návštevnosť.
viac
12.08.2022
Na mestských hodoch kuchári skúsia upiecť najväčšiu lokšu na svete
Na mestských hodoch v Topoľčanoch sa kuchári pokúsia o slovenský i svetový rekord. V rámci podujatia Stôl štedrého žochára budú v sobotu 13. augusta pripravovať najväčšiu lokšu na svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %