Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.06.2023 03:20

KSK nesúhlasí s rušením detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) nesúhlasí s rušením detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci v okrese Trebišov, ku ktorému by podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) malo dôjsť od novembra 2024.


V tejto veci bude s ministerstvom ešte rokovať. Informovala o tom v stredu hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Pacienti by po zrušení spádovej oblasti v Kráľovskom Chlmci museli za zdravotnou starostlivosťou dochádzať do Michaloviec alebo Trebišova. "Košický samosprávny kraj nesúhlasí s rušením tejto ambulantnej pohotovostnej služby, pretože na stretnutí s kolegami županmi v našom kraji sme sa dohodli na ďalších spoločných krokoch. Dištancujeme sa preto od vyjadrení ministerstva, že samosprávne kraje, vrátane košickej župy súhlasili s týmito zmenami. Múdrejší budeme po rokovaní s ministrom zdravotníctva, avšak nesúhlasíme s tým, ako sa to celé komunikuje smerom navonok," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Krajská samospráva pripomína, že v kraji funguje v súčasnosti sedem ambulancií pevných bodov pre ambulancie pevnej APS pre deti a dorast, a to Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves, Trebišov a Kráľovský Chlmec. MZ SR už rozhodlo o zrušení detskej pohotovosti v Moldave nad Bodvou, ktorá však nebola otvorená a teda neposkytovala zdravotnú starostlivosť pre pacientov. Podľa vyhlášky rezortu zdravotníctva by mala byť od 2. júla 2024 zrušená detská pohotovosť pre okres Košice-okolie. Keďže pre okresy Košice a Košice-okolie sú v súčasnosti dve pohotovosti a obidve sa nachádzajú v Košiciach, pacienti by zmenu nemali pocítiť.

"V Košickom kraji sa majú rušiť tri APS – v Moldave nad Bodvou, ktorá nefunguje, v Košiciach, kde sa to dá zabezpečiť aj inak. No najväčší problém je v Kráľovskom Chlmci, kde je slabšia dostupnosť a značná vzdialenosť do Trebišova i Michaloviec. Okrem toho pri tejto ambulantnej pohotovostnej službe treba brať do úvahy aj jazykovú otázku, keďže v iných nemocniciach v kraji sa občania s maďarskou národnosťou môžu mať problém dorozumieť," skonštatoval Trnka.

Rušenie APS v Medzibodroží a stiahnutie lekárov do Trebišova či Michaloviec situáciu podľa neho nevyrieši. Samosprávne kraje Slovenska združené v SK8 uvítali, že ministerstvo zdravotníctva prejavilo vôľu rokovať. Predseda KSK verí, že dôjde k dohode, a teda k zachovaniu detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2023
Samosprávy miest a obcí regiónu sú proti rušeniu pôrodnice v Kráľovskom Chlmci
Predstavitelia mesta Kráľovský Chlmec a ďalších samospráv v regiónoch Medzibodrožia a Použia v stredu protestovali proti rušeniu pôrodnice v kráľovskochlmeckej nemocnici. Desiatky starostov a primátorov sa na protestnej akcii predpoludním stretli pred tamojším zdravotníckym zariadením.
viac
08.06.2023
Na rušenie detskej pohotovosti nevidí radnica reálne dôvody
Mesto Dubnica nad Váhom nevidí reálne dôvody na zrušenie detskej pohotovosti v meste, ku ktorému má dôjsť v novembri budúceho roku. Informovala o tom Mária Škvarová z kancelárie primátora.
viac
06.03.2024
ZMOS chce zachovať čo najviac detských ambulantných pohotovostí, vedie rokovania
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zmenu vyhlášky k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Snaží sa o zachovanie pohotovostí v čo najväčšom počte a dostupnej vzdialenosti pre rodičov.
viac
14.03.2024
Dolinková chce zorganizovať stretnutie k sieti detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková plánuje zorganizovať stretnutie v súvislosti s vyhláškou k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Kroky avizovala v reakcii na snahu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zachovať čo najviac pohotovostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %