Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.06.2018 01:12

Kráľov Brod spolu s ďalšími ôsmimi obcami spojí 40-kilometrová cyklotrasa


Kráľov Brod, ilustračná snímka


Štyridsaťkilometrová cyklotrasa vedúca i cez Kráľov Brod (okres Galanta) je potrebná aj pre bezpečnosť obyvateľov, ktorí dochádzajú do zamestnania a škôl po hlavnej ceste. Na projektovú dokumentáciu prispeje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) čiastkou 22.000 eur.


Cyklotrasa bude prechádzať v okresoch Dunajská Streda a Galanta obcami Horné Saliby, Dolné Saliby, Jahodná, Kráľov Brod, Matúškovo, Mostová, Tomášikovo, Trstice a Vozokany.       

Ako pre TASR priblížil starosta obce Kráľov Brod Pavel Racsko, obyvatelia využívajú bicykle ako dopravný prostriedok na prepravu do práce. Na presun používajú cestu II/561, ktorá je príliš frekventovaná z dôvodu medzinárodnej kamiónovej dopravy. „Hustá premávka v maximálnej miere ohrozuje život a zdravie cyklistov a bezpečnosť v cestnej premávke," dodal starosta. Aj z tohto dôvodu má byť cyklotrasa pre obce veľkým prínosom. Momentálne je jej výstavba v štádiu riešenia. Ako sa vyjadril starosta, „TTSK podporuje výstavbu cyklotrás v maximálnej možnej miere."       

Pri plánovaní trasy sa obce dohodli, že okrem turizmu a rekreácie pôjde aj o podporu zamestnanosti. Z tohto dôvodu plánujú spojiť jednotlivé obce cyklotrasou tak, aby sa občania mohli dostať na pracovisko či školy bicyklom. „V Kráľovom Brode veľa ľudí pracuje v poľnohospodárskej firme (92 zamestnancov) z obce Trstice, a veľa detí navštevuje základnú školu v Trsticiach, ktorá je vzdialená 6 kilometrov od našej obce," uviedol starosta a dodal, že občania by za priaznivých poveternostných podmienok mohli túto vzdialenosť absolvovať na bicykloch. „To isté platí aj pre našich občanov, ktorí pracujú v susedných obciach," dodal starosta.       

V minulosti sa s podporou TTSK vybudoval v obci Kráľov Brod tiež úsek cyklotrasy v dĺžke približne 1300 metrov s názvom projektu „Cyklotrasa Kráľov Brod – Dolný Chotár 1. etapa", pričom trasa je smerovaná zo stredu obce smerom na Dolný Chotár. Za hranicou obce je napojená na protipovodňovú hrádzu, ktorá vedie až do Kolárova. V uvedenom úseku plánuje obec zvýšiť bezpečnosť a ochranu občanov, ktorí chodia do práce po tejto trase, nakoľko v uplynulých rokoch na tomto úseku došlo k trom tragickým nehodám. Ak budú v budúcnosti finančné prostriedky, je potrebný tento úsek dokončiť z dôvodu zvýšenia bezpečnosti. Na výstavbu cyklotrás nemajú najmä menšie obce dostatočný objem peňazí z vlastných zdrojov, posťažoval sa Racsko.       

Vo všeobecnosti poskytne župa na projektové dokumentácie cyklotrás 218.958 eur, vďaka čomu by mohlo pribudnúť viac ako 80 kilometrov cyklotrás, ktoré budú realizovať mestá a obce. Trnavský samosprávny kraj má záujem taktiež podieľať sa na viac ako 200 km Vážskej cyklomagistrále, ktorá povedie popri Váhu. Úrad TTSK je v súčasnosti pred podpisom zmluvy s dodávateľom, ktorý pripraví projektovú dokumentáciu na takmer 15-kilometrový úsek Horný Čepeň – Šulekovo. Výstavbu plánuje financovať z finančných prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Predpokladané náklady na výstavbu sú 1,8 milióna eur, skutočné náklady na výstavbu vyplynú z projektovej dokumentácie. V prípade získania nenávratného finančného príspevku z IROP pre tento projekt, bude TTSK spolufinancovať výstavbu len vo výške 5 % z celkových oprávnených výdavkov projektu. Stavebné práce by mohli začať na budúci rok a verejnosti by cyklomagistrála mala začať slúžiť najneskôr v roku 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Na projekty regionálneho rozvoja vyčlenil kraj pol milióna eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil na podporu regionálneho rozvoja v nasledujúcom roku pol milióna eur. Podávať žiadosti je možné elektronicky do 30. novembra.
viac
29.12.2020
Krajská organizácia cestovného ruchu vyhlásila súťaž návrhov risografík
Verejnú súťaž návrhov risografík, ktoré majú ilustrovať zaujímavosti a príbehy regiónov Trnavského kraja, vyhlásila 28. decembra Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. Informovalo o tom komunikačné oddelenie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
11.03.2023
TTSK podporí regionálny rozvoj a turizmus, vyčlenil na to pol milióna eur
Dotačnú výzvu na podporu regionálneho rozvoja a turizmu otvoril Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na jeho území. Medzi miestne akčné skupiny či občianske združenia rozdelí financie v objeme 500.000 eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %