Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.06.2023 09:00

Košická župná paralympiáda ponúkla zápolenia v bedmintone či boccii


Snímka TASR


Príležitosti na športové zápolenie hendikepovaných mladých ľudí ponúkla Župná paralympiáda v Košickom kraji, ktorá sa v piatok konala v telocvični na Strednej odbornej škole (SOŠ) informačných technológií v Košiciach.


Pre desiatky účastníkov boli v programe súťaže v bedmintone, bocci či stolnom tenise, súčasťou sú aj ďalšie ukážkové športy.        

 Ide v poradí o tretiu župnú paralympiádu na Slovensku, pričom finálové kolo sa uskutoční 26. augusta v Piešťanoch. Snahou pilotného projektu Slovenského paralympijského výboru (SPV) v spolupráci so samosprávnymi krajmi je aktivizácia a zapojenie do športu zdravotne znevýhodnených detí a mládeže.         

"Chceme poskytnúť občanom so zdravotným znevýhodnením, ale najmä so zameraním na deti a mládež, možnosť skúsiť si rôzne paralympijské športy a nájsť aj záľubu a sebarealizáciu a možno do budúcna aj nájsť nových paralympisjkých víťazov," uviedol pre novinárov generálny sekretár SPV Samuel Roško. Športové aktivity podľa neho môžu hendikepovaným pomôcť prekonávať prekážky, s ktorými sa v živote stretávajú.         

Na súťaž sa prišli pozrieť aj ďalší študenti krajských stredných škôl, účastníkov prišiel podporiť aj hokejový brankár HC Košice Dominik Riečický a v exhibícii tanečného športu na vozíku sa predstavila majsterka sveta Helena Kašická s tanečným partnerom.         

Podujatie podporuje finančne aj organizačne Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý podpísal s SPV memorandum o spolupráci. "Župná paralympiáda má dať aj odkaz všetkým deťom, ktoré čelia rôznym prekážkam, či už sa s nimi narodili, alebo ich postretli počas života, aby sa neuzatvárali do seba, otvorili sa svetu, išli si zmerať svoje sily a že prostredníctvom športu dokážu prekonávať samých seba," povedal podpredseda KSK Ladislav Lörinc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2018
Vlastníci a obhospodarovatelia lesov žiadajú rešpektovať ich práva
Súčasťou ich požiadaviek je prijať taký zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý jasne stanoví zásady obhospodarovania lesov v chránených územiach s aktívnou participáciou a na základe súhlasu vlastníka, ktorý bude rešpektovať overené a dlhodobo rešpektované princípy a zásady lesníckej legislatívy.
viac
25.02.2019
Zastupiteľstvo KSK schválilo dotácie pre poskytovateľov sociálnych služieb
Poskytnutie dotácie pre 31 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v celkovej výške 317 000 eur v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Peniaze pôjdu z centrálnej rezervy krajského rozpočtu.
viac
24.09.2020
Žiaci skalického gymnázia sa učia online
Od obedňajších hodín utorka 22. septembra 2020 prebieha vyučovanie v Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici na diaľku. Z preventívnych dôvodov sú žiaci a učitelia ponechaní v domácom prostredí minimálne na desať dní, teda do 2. októbra 2020.
viac
28.03.2024
Košická charita opäť pripravila veľkonočné pohostenie pre ľudí bez domova
Aj počas tohtoročného veľkonočného týždňa Arcidiecézna charita (ACHK) Košice pripravila pre ľudí bez vlastného domova tradičné pohostenie, podporiť ním chceli spolupatričnosť v komunite.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %