Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
14.10.2018 05:35

Vlastníci a obhospodarovatelia lesov žiadajú rešpektovať ich práva


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Súčasťou ich požiadaviek je prijať taký zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý jasne stanoví zásady obhospodarovania lesov v chránených územiach s aktívnou participáciou a na základe súhlasu vlastníka, ktorý bude rešpektovať overené a dlhodobo rešpektované princípy a zásady lesníckej legislatívy.


Uvádza sa to v záveroch 4. Medzinárodnej konferencie vlastníkov a obhospodarovateľov lesov na Slovensku s podtitulom Lesy pre spoločnosť, ktorá sa konala 9.-10. októbra v Košickej Belej.       

Medzi deklarovanými požiadavkami je aj stanovenie jednoduchých a záväzných zásad náhrady za obmedzenie bežného hospodárenia z titulu ochrany prírody na základe prehodnotenia rozsahu a miery ochrany chránených území. Vytvoriť by sa ďalej mali "kompenzačné a podporné mechanizmy zo strany štátu na zvýšené náklady pri odstraňovaní následkov prírodných disturbancií podkôrnikovej kalamity a následného prepadu ceny dreva". Informoval o tom organizátor konferencie - Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov.       

K záverom konferencie patrí ďalej odmietnutie štátnej mediálnej kampane rezortu životného prostredia "škandalizujúcej obhospodarovateľov lesov, ktorí zabezpečujú starostlivosť o lesy v zmysle zákonov SR, založenú na nepodložených informáciách, napríklad o údajnom frontálnom útoku lesníkov na najcennejšie územia a klamlivú informáciu o účasti vlastníkov neštátnych lesov na príprave návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny". Odmietnutie sa týka aj návrhu stratégie environmentálnej politiky do roku 2030 - Zelenšie Slovensko v časti venujúcej sa lesom, ktorá bola podľa kritikov pripravená bez účasti neštátnych vlastníkov lesov a nezohľadňuje relevantné problémy lesov. Kritika sa týka aj "neopodstatneného zvyšovania rozsahu chránených území a bezzásahových území v národných parkoch vyhlásených bez súhlasu súkromných vlastníkov a dodržania medzinárodných štandardov".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2018
Regionálni neštátni vlastníci lesov nesúhlasia s výsledkami analýzy ŠOP
Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska tvrdí, že nekontrolovateľnosť premnoženia podkôrneho hmyzu spôsobila aj bezzásahovosť chránených území v 5. stupni.
viac
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
07.10.2021
Štátne lesné pozemky sa budú môcť využívať aj na účel obnovy hradov
Lesné pozemky vo vlastníctve štátu by sa mohli využívať aj na verejnoprospešné účely spočívajúce v obnove hradu alebo torzálnej architektúry. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %