Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
22.10.2018 03:20

Regionálni neštátni vlastníci lesov nesúhlasia s výsledkami analýzy ŠOP


Ilustračná snímka: TASR


Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska tvrdí, že nekontrolovateľnosť premnoženia podkôrneho hmyzu spôsobila aj bezzásahovosť chránených území v 5. stupni.


Reagovala tak na vyhlásenie Štátnej ochrany prírody (ŠOP), ktorá v piatok (19.10.) prezentovala výsledky najnovšej vedeckej analýzy. Tá vyvracia názory, že zdrojom nákazy v lykožrútovej kalamite sú prírodné rezervácie.      

„Rozhodovanie kompetentných orgánov pri konaniach o povolení bezodkladného spracovania kalamitného dreva od roku 2004 a znemožňovanie sprístupniť prírodné disturbancie napadnutých lesných ekosystémov aj mimo chránených území s 5. stupňom ochrany, v súvislosti s každoročne narastajúcim suchom a teplom v posledných piatich rokoch, spôsobilo túto situáciu,“ uviedol predseda únie Milan Ovseník. Dodal, že lykožrút likviduje celé spoločenstvá lesov v Západných Tatrách, lesy Babej hory a Pilska, Pohoria Roháčov a Skorušinských vrchov, Oravskej Magury i Veľkej či Malej Fatry.      

Ovseník tvrdí, že konania o bezodkladnej likvidácii podkôrnikom napadnutého dreva trvali jeden až dva roky a povolenia na sprístupnenie lesných porastov aj päť rokov. „V súčasnosti sa mnohé urbáre snažia ako tak udržať životaschopnosť napadnutých hospodárskych lesov Oravy, Liptova, Turca či Horného Považia a Kysúc, ktoré sú atakované podkôrnikom z takto 'chránených území',“ konštatoval predseda únie. Dodal, že štát podcenil potreby finančne nákladnej aktívnej ochrany hospodárskych lesov. Porovnal, že napr. Nemci v Bavorskom lese poskytli po víchrici v auguste 2017 súkromným vlastníkom 100 miliónov eur na odstránenie kalamitného dreva z porastov a bezodkladné zalesnenie.       

Únia zároveň upozorňuje, že v lesoch na severe Slovenska sa nachádzajú významné vodohospodárske zdroje miest a dedín regiónu. „Toto už nie je problém len lesa, toto je na slovenskom severe problém vody, ktorá tečie z kohútikov obyvateľov Žiliny, Bytče, Rajca, Martina, Liptovského Mikuláša, Dolného Kubína, Trstenej či Námestova,“ zdôraznil Ovseník. Únia v tejto súvislosti vyzvala vládu SR, aby bola zodpovedná a bezodkladne prijala okamžité opatrenia, ktoré zbrzdia apokalypsu ihličnatých lesov severu Slovenska.        

Ochranári analyzovali vzťah medzi odumieraním smrekových porastov a bezzásahovými územiami v 117 slovenských rezerváciách a ich okolí. Len v deviatich prípadoch sa preukázalo, že odumieranie začalo priamo v rezervácii. Až v 72 prípadoch odumieranie smreka začalo mimo rezervácie, a teda v lesných porastoch, kde nie sú zásadné obmedzenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
24.06.2021
Početnosť populácie medveďa stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne
Početnosť populácie medveďa hnedého na Slovensku stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne. Upozornil na to štátny podnik Lesy SR.
viac
24.11.2023
Na Dňoch zeleného lesa ukážu neštátni vlastníci aktívny manažment lesov
Odtabuizovať prírode blízky a trvalo udržateľný aktívny manažment lesov človekom je jedným z cieľov dvojdňového podujatia Dni zeleného lesa, ktoré sa začalo vo štvrtok v Belej v okrese Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %