Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
14.02.2024 01:15

Komisárka - Štát by mal viac podporovať zamestnávanie ZŤP ľudí


Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Jakub Kotian


Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) vníma ako dlhodobý problém zamestnanosť ľudí so zdravotným postihnutím.


V rozhovore pre TASR na to poukázala príslušná komisárka Zuzana Stavrovská. Problematickou je podľa nej aj oblasť vzdelávania detí so zdravotným postihnutím, ktoré častokrát čelia nerovnakému zaobchádzaniu.

Vytváranie pracovných miest pre ľudí so zdravotným postihnutím by mal preto podľa komisárky podporovať štát. "Tešíme sa z každej novovzniknutej príležitosti, keď môžu ľudia so zdravotným postihnutím pracovať," uviedla. Pripomenula, že by bolo vhodné, keby ľudia so zdravotným postihnutím mohli viac nachádzať uplatnenie na voľnom trhu práce.

Za kritickú považuje Zuzana Stavrovská aj oblasť vzdelávania detí so zdravotným postihnutím. Množstvo z nich čelí podľa nej nerovnakému prístupu k vzdelávaniu či vyčleňovaniu účasti na vzdelávaní s rovesníkmi. „S cieľom maximálne prispieť k náprave sme opakovane a rozsiahlo participovali na prijatí novely školského zákona a ďalších školských predpisov a pripomienkovali sme ich," priblížila komisárka.

Od minulého roka začal ÚKOZP vykonávať pôsobnosť v rámci Národného preventívneho mechanizmu, podľa ktorého je ich úlohou monitorovať mučenie a zlé zaobchádzanie na miestach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody. „V týchto zariadeniach sme monitoringy vykonávali už aj predtým, ale teraz z titulu Národného preventívneho mechanizmu to budeme môcť robiť ešte vo väčšom rozsahu a vo väčšej frekvencii," upresnila komisárka.

Dodala, že ÚKOZP začal od minulého roka aktívne využívať právomoc podľa novely Civilného mimosporového poriadku, vďaka ktorej môžu podávať dovolanie v konaniach, do ktorých vstúpili, ako aj vstúpiť do už začatých konaní o spôsobilosti na právne úkony, prípustnosti prevzatia a držania v zdravotníckom zariadení a o ustanovení opatrovníka. 

„Táto právomoc nám značne uľahčila a zrýchlila našu prácu, pretože na to, aby sme vstúpili do konania, nám stačí už iba oznámenie súdu. Dovtedy sme v niektorých prípadoch museli čakať aj sedem mesiacov, kým nás súd prizval do konania," vysvetlila komisárka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2018
Nový projekt má umožniť ŤZP občanom nájsť parkovanie cez mobil
Hoci majú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) k dispozícii vyhradené parkovacie miesta, nájsť ich nie je vždy jednoduché. Tieto problémy však môžu byť podľa DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) onedlho minulosťou.
viac
01.08.2020
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja a zachovania kultúrneho dedičstva regiónu. Dosiahnuť to chce nielen propagáciou podujatí, ale i alternatívnymi možnosťami financovania podpory dedičstva.
viac
15.01.2021
Hriňová začala s budovaním športovej plochy s prekrytím
Mesto Hriňová v Detvianskom okrese začalo s budovaním športovej plochy s prekrytím. V posledných mesiacoch minulého roka sa pustilo do budovania zrážkovej kanalizácie, prípojok elektriny a vody i základovej dosky spodnej stavby športovej plochy.
viac
01.03.2024
MPSVR chystá program na podporu zamestnávania mladých ľudí
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje veľký program na podporu zamestnávania mladých ľudí. Po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach, zameranom na výrobu automobilov a prechod na elektromobilitu, to uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %