Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.07.2023 03:20

Komár tigrovaný môže preniknúť na Slovensko z pohraničných oblastí


Ilustračná snímka.


Komár tigrovaný, ktorý prenáša vírusové ochorenia, môže preniknúť na Slovensko z pohraničných oblastí s Maďarskom a Rakúskom. Viacerí entomológovia predpokladajú, že tento druh už v SR je, len o ňom pre chýbajúci monitoring inváznych druhov na pohraničí nevedia.


Uviedla to Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Komár tigrovaný sa šíri kozmopolitne, nielen v Európe. Šíri sa tam, kde si nájde vhodné podmienky. Má rád práve urbánne časti krajiny," skonštatovala Čabanová.

Tento druh je podľa vedkyne výborný prenášač vírusových ochorení, ako je napríklad západonílsky vírus. Hrozí však, že pre neho na Slovensko preniknú aj nové ochorenia, ako horúčka dengue a chikungunya. Tieto vírusy spôsobujú lokálne prepuknutia práve v krajinách, kam sa komár tigrovaný zavliekol a rozmnožil.

"Taktiež sa vie veľmi dobre prispôsobiť novým podmienkam prostredia, vyhovuje mu život v mestách a človek mu stále vytvára vynikajúce podmienky na jeho ďalšie rozmnožovanie. To hlavne rôznymi nádobkami s vodou, ktoré treba čistiť aspoň raz týždenne alebo prekrývať," priblížila Čabanová. Dodala, že komár tigrovaný je tiež agresívny, štípe aj počas dňa a veľmi ťažko sa ho dá zbaviť.

Vedkyňa poukázala na to, že postupom času sa možno Slováci budú musieť bežne očkovať proti vírusom, ktoré komár tigrovaný prenáša. "Pokiaľ existujú vakcíny, je to dobré riešenie. Horšie sú vírusy, na ktoré vakcíny ešte nemáme, ako napríklad západonílsky vírus," doplnila.

Komára tigrovaného zaznamenali na východe Slovenska v okolí letiska v roku 2012, v tejto oblasti sa však zrejme neusídlil. Na Slovensku je podľa Čabanovej okolo 60 druhov komárov. Celosvetovo je ich 3500 druhov.

Komár tigrovaný (Aedes albopictus) preniká na územie Slovenska v Košickom kraji z Maďarska, kde sa už podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb na veľkej časti územia usadil. Sú čiastočne odolné proti chemickému postreku, hoci vyššie dávky insekticídov sú proti nim účinné. Komár tigrovaný je na území Slovenska inváznym druhom. Má svoje charakteristické sfarbenie – na tmavom tele má biele pásiky a bodky. Pôvodne pochádza z tropických oblastí juhovýchodnej Ázie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2021
Očkovanie v PSK je ohrozené
Kraj apeluje na ministerstvo zdravotníctva s prenesením kompetencií.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
23.02.2024
MŽP si uvedomuje riziko, ktoré predstavuje výskyt komára tigrovaného v SR
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si uvedomuje riziko, ktoré predstavuje výskyt komára tigrovaného na území Slovenska. V súčasnosti pripravuje výzvu z prostriedkov Environmentálneho fondu, v rámci ktorej bude možné realizovať biologicko-chemické metódy na likvidáciu komárov.
viac
18.04.2024
Invázneho tzv. ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach
Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska prvýkrát potvrdili v Košiciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %