Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.02.2022 08:00

Kolonádový most je motívom novej eurobankovky s nulovou hodnotou


Kolonádový most v Piešťanoch.


Predaj eurobankovky s nulovou hodnotou a vyobrazením symbolu mesta Piešťany Kolonádového mosta sa bude konať v Piešťanskom informačnom centre (PIC) v utorok 22. februára.


Vyjde v náklade 5000 kusov a predajnú hodnotu bude mať podľa informácií referenta pre komunikáciu piešťanskej radnice Martina Ričányho tri eurá.

PIC sa nachádza priamo na Kolonádovom moste, ktorý je najdlhším krytým mostom na Slovensku a je národnou kultúrnou pamiatkou. Postavený bol v rokoch 1931 - 1933 podľa projektu architekta Emila Belluša a patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry Slovenska. Obyvatelia a návštevníci Piešťan poznajú tento železobetónový most aj ako Sklený pre jeho stredný sklený predel oddeľujúci dva promenádne pruhy, kde sú umiestnené lepty do skla Na salaši a Piesne z Detvy, zhotovené podľa návrhu maliara Martina Benku. Pri vstupe na most je osadená známa bronzová socha barlolámača.

„Originálny 0 Euro Souvenir je najpredávanejší a najžiadanejší suvenír v rámci turistických lokalít Európy,“ uviedol Ričány. Suveníry vyzerajú ako pravé bankovky, každý kus je vyrobený na stopercentnom  bavlnenom papieri a obsahuje množstvo ochranných prvkov ako sú hologram, vodotlač, mikrotlač, UV ochranné prvky a iné. Majú veľkosť eurobankovky nominálnej hodnoty 20 eur a farbou pripomínajú eurobankovku nominálnej hodnoty 500 eur.

Na Slovensku vychádzajú tieto bankovky už niekoľko rokov, mali motívy napríklad kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach, Banky lásky v Banskej Štiavnici, miest Nové Zámky, Košice, Trnava, Bardejov, Nitra, Poprad, Partizánske, tiež turisticky zaujímavých lokalít, ako Lomnický štít, Štrbské Pleso, Bardejovské kúpele či Bojnický zámok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2019
Vedenie mesta Piešťany predstavilo najbližšie priority
Vedenie mesta Piešťany na čele s primátorom Petrom Jančovičom sa v pondelok stretlo s médiami, aby zhodnotilo prvé štyri mesiace od nástupu do funkcie, súčasnú situáciu na mestskom úrade a informovalo o grantoch z Európskej únie a najbližších prioritách mesta.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
15.03.2021
Trenčianske múzeum vydalo suvenírovú eurobankovku s podobizňou Matúša Čáka
Trenčianske múzeum v Trenčíne vydalo pri príležitosti 700. výročia úmrtia Matúša Čáka Trenčianskeho svoju prvú suvenírovú eurobankovku s nulovou nominálnou hodnotou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %