Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.03.2020 09:40

Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach


Rieka Hron.


Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).


Zrážky predovšetkým ovplyvnia množstvo vody v riekach. Kvalita vody je zase ovplyvnená zvýšením teploty, čo vedie aj k zníženiu obsahu živín. „Veľmi často je to spojené s nárastom množstva vodných rastlín,” vysvetľuje Rusnák.

V suchých obdobiach kombinácia vysokej teploty a malého množstva vody ovplyvní stanovištia pre rôzne živočíchy a rastliny. Podľa Rusnáka sa tak zmení celý riečny ekosystém.

„Zároveň vodný tok je silne prepojený aj so svojím okolím, takže zmeny v koryte priamo ovplyvňujú aj vegetáciu, ktorá sa nachádza bezprostredne mimo koryta,” hovorí Rusnák. Dodáva, že postupne tak dochádza k zužovaniu koryta rieky alebo jeho zarezávaniu a poklesne hladina podzemnej vody v širšom okolí. Rusnák poznamenal, že to ovplyvňuje dostupnosť rieky nielen pre rastliny a živočíchy, ale aj pre človeka.

Klimatické zmeny ovplyvnia aj brehy riek. „Vplyvom zmeny odtokových pomerov dôjde k zužovaniu korýt, a tým aj ich prietočnej kapacity vplyvom zarastania koryta vegetáciou. Naopak, v čase povodní rieka bude podmývať brehy a dôjde k presúvaniu koryta,” približuje Rusnák. Tieto zmeny a nedostatok vody podľa Rusnáka ovplyvnia druhové zloženie rastlín na brehoch. Postupne na brehoch začnú rásť druhy rastlín, ktoré budú menej náročné na vodu, povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku očakáva ústup smrekov
Na Slovensku sa vplyvom klimatických zmien očakáva ústup smrekových porastov a prirodzených vysokohorských smrečín. Informujú o tom vedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
12.05.2020
Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody
Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.
viac
17.06.2020
Dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia
Až dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia. Hydrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) bilancujú množstvo vody na Slovensku pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa boja proti suchu a rozširovaniu púští.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %