Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.04.2023 07:45

Kandidátom na predsedu ZMOS-u bude starosta Oravskej Polhory M. Strnál


Na snímke starosta obce Oravská Polhora Michal Strnál. Snímka zdroj: (tasr).


Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) postaví do boja o kreslo predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vlastného kandidáta. Bude ním starosta Oravskej Polhory Michal Strnál, o post sa bude uchádzať v májových voľbách.


Na tlačovej konferencii po stretnutí primátorov a starostov za KDH v Poprade ho predstavil predseda hnutia Milan Majerský.

"Samosprávy musia mať také podmienky, aby mohli riadiť tento štát ako rovnocenný partner a musia byť pri každom vážnom rozhodnutí o živote ľudí v obciach, mestách, regiónoch. Som presvedčený, že práve Michal Strnál by ako predseda ZMOS bojoval za lepšie podmienky pre ľudí v regiónoch Slovenska," skonštatoval Majerský a vyzdvihol najmä jeho dlhoročné skúsenosti pri riadení samosprávy.

Strnál je projektový manažér, tretie volebné obdobie je starostom v najsevernejšej obci na Slovensku a zároveň je aj žilinským krajským predsedom KDH. Pri príležitosti svojej kandidatúry upozornil, že vidiek a regióny ukrývajú veľký rozvojový potenciál. "Ak štát dokáže vytvoriť podmienky na rozvoj lokálnej či regionálnej ekonomiky, ktorá využíva miestne zdroje a pracovnú silu, toľko diskutované 'regionálne rozdiely' môžeme efektívne znižovať," zdôraznil. Intenzívna podpora miestnej ekonomiky v kombinácii s budovaním dopravnej infraštruktúry podľa neho posilní konkurencieschopnosť regiónov. "Ľudia v regiónoch musia mať prácu. Vtedy tam ostanú žiť a budú mať záujem rozvíjať svoju vlastnú obec, mesto, región," podotkol Strnál.

KDH má takmer 250 starostov a primátorov, v májových voľbách sa chce Strnál uchádzať nielen o ich hlasy, osloviť plánuje aj ďalších. S predstaviteľmi štátu chce viesť skutočný partnerský dialóg, upozornil, že samospráva má byť vláde rovnocenným partnerom a nielen akýmsi "štatistom a vykonávateľom" rozhodnutí. "Tie často miesto toho, aby pomáhali, ohrozujú poslanie samosprávy a zabezpečovanie základných služieb obyvateľom," dodal Strnál. ZMOS podľa neho v poslednom období stratilo pomerne dobrú východiskovú pozíciu pri rokovaniach s vládou, jeho cieľom je tento stav zvrátiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
16.01.2017
Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
02.03.2020
Ďakujem voličom, blahoželám úspešným subjektom
Výsledky volieb do Národnej rady Slovenskej republiky treba rešpektovať a v plnej miere akceptovať. V tejto súvislosti je potrebné poďakovať voličom za ich záujem rozhodnúť. Rovnako je potrebné zablahoželať úspešným politickým stranám a hnutiam, ale musíme ísť ďalej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %