Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.10.2023 12:55

Ján Kudlička - Dlhá cesta krajinou v LGPMB


Ilustračná snímka


Výstava k životnému jubileu ružomberského výtvarníka Jána Kudličku (*1948) predstavuje tohto autora formou odvolávok na niekoľko dôležitých cyklov jeho tvorby od konca 60. rokov 20. storočia až (doslova) po dnešné dni.


Ukazuje mimoriadne kultivovanú a prepracovanú polohu v slovenskej maľbe, ktorá má bližšie k dejinám českého umenia štýlu Novej citlivosti, než k našej domácej abstrakcii. Dalo by sa dokonca povedať, že presahy Kudličkovho lyrického podania a konceptuálneho zápisu krajiny či hudby, predstavuje ojedinelú fúziu česko-slovenského umenia, pretože inak v našich dejinách vnímame umelecké scény týchto, po stáročia kultúrne prepojených prostredí, vždy oddelene. Výstava je obohatená o zápožičky niekoľkých diel Adrieny Šimotovej, Karla Malicha, Josefa Šímu a Václava Boštíka z Galerie hlavního města Prahy, ktoré spomínaný česko-slovenský kontext dokumentujú. Zároveň predstavujú oprávnenú zámienku vystaviť u nás tvorbu autorov, ktorých sme doteraz na Slovensku nemali možnosť často vidieť.

Sú časy, ktoré vyžadujú umelcov - revolucionárov. A sú iné, ktoré prajú stíšeniu a koncentrácii. V dnešnej, vo všetkých ohľadoch preexponovanej dobe, kedy už takmer nemožno nájsť (filozofický, spoločenský, informačný či iný) pevný bod, o ktorý by sa dalo s istotou oprieť, pôsobí Kudličkova výberová retrospektíva nielen ako závan “lepších čias”, ale tiež ako návod, ako sa vo svojej (umeleckej a každej inej) práci sústrediť a nerušene uvažovať. Skutočnosť, že sa dá dospieť k estetickému a zároveň plne humanistickému posolstvu bez spupnej ambície, že musíme svet zmeniť alebo vyriešiť všetky jeho problémy, môže byť veľmi oslobodzujúca a tým práve posilňujúca.

Ján Kudlička – Dlhá cesta krajinou

Miesto: Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Kurátor výstavy: Richard Gregor

Odborná spolupráca: Anda Rottenberg

Vystavujúci autori: Ján Kudlička, Adriena Šimotová, Václav Boštík, Karel Malich, Josef Šíma

Diela zo zbierok: Galerie hlavního města Prahy, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, súkromné zbierky

Trvanie výstavy: 30. 9. 2023 - 20. 1. 2024

 

Autor: (Zdroj: Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2018
Zvolení poslanci a primátor J. Blcháč zložili sľuby
Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia) sa v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) ujal funkcie spolu s 24 zvolenými poslancami.
viac
19.02.2019
Liptovský Mikuláš a obce spustili petíciu proti ťažbe štrku
Mikulášska radnica nesúhlasí so zámerom ťažby štrkopieskov v katastrálnom území Liptovský Ján. Spoločne s dotknutými obcami spúšťa petíciu proti tejto aktivite, na ministerstvo životného prostredia doručí okrem petície aj nesúhlasné stanovisko k zámeru.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
05.11.2022
Obdobie provizórií v Liptovskom Mikuláši sa končí
Znovuzvolený primátor by mal mať v zastupiteľstve väčšinu, obdobie provizórií sa končí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %