Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.08.2017 08:13

Hlavné mesto zakročí proti vandalom


Ilustračná snímka


Námestie slobody, ktoré hlavné mesto revitalizuje sa stalo terčom vandalov. Novo natreté lavičky, múriky a fontána vydržali neposprejované dva dni. Hlavné mesto sa preto rozhodlo rázne zakročiť a prijalo sériu opatrení.


Podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Priestor bude opätovne vyčistený. Už sa odstránili grafity z lavičiek, múrikov a stĺpov verejného osvetlenia, aktuálne sa čistí fontána. Ďalším opatrením je monitorovanie námestia bezpečnostnými kamerami a posilnenie hliadok mestskej polície. 

„Zároveň som požiadal o pomoc aj štátnu políciu, pretože len tá má reálnu kompetenciu tento problém riešiť. Oslovili sme aj Úrad vlády SR, Ministerstvo dopravy, STU a prevádzky v okolí námestia, aby nám poskytli súčinnosť pri zabezpečovaní jeho čistoty a poriadku,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Námestie slobody je dôležitý verejný priestor, ktorý má slúžiť ľuďom. Vyzývam aj verejnosť, aby nám pomohla v boji proti gaunerom, ktorí znehodnocujú grafitmi bratislavské parky, námestia  či historické budovy,“ dodal primátor. 

Námestie slobody bolo dlhé roky hanbou Bratislavy. V spolupráci s partnermi sa hlavnému mestu podarilo rozbehnúť projekt na jeho obnovu. V prvej fáze sa námestie vyčistilo od buriny, orezali sa kroviny, natreli sa lavičky, stĺpy verejného osvetlenia, vyčistila sa fontána, upravili sa chodníky a betónové múriky. Zároveň sa opravila existujúca dlažba a chodníky, dobetónovali sa chýbajúce časti travertínového múriku fontány a opravili sa rigoly okolo nej. Na námestí pribudnú v rámci prvej etapy revitalizácie aj stojany na bicykle a nové odpadkové koše (vrátane košov na psie exkrementy).

V druhej etape spustí v septembri hlavné mesto verejnú súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, do ktorej sa môžu zapojiť skúsení architekti a študenti architektúry. Ich úlohou bude pretvoriť jedno z najväčších a najznámejších námestí v Bratislave, zlepšiť jeho súčasný stav a vytvoriť z neho opätovne príjemný priestor na oddych. Samotný projekt sa bude realizovať v budúcom roku.

Hlavné mesto podpísalo koncom mája 2017 zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečujú potrebné práce pri revitalizácii námestia. Mesto uvítalo spoluprácu so súkromným sektorom, ktorý spolu s mestom zafinancuje obnovu jedného z najdôležitejších verejných priestorov Bratislavy. Z rozpočtu mesta pôjde na revitalizáciu námestia 120-tisíc eur a sumou 500-tisíc eur prispeje investor.

 

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
V Rači začína projekt Adoptuj si ihrisko
Občania teraz majú možnosť adoptovať si niektoré z verejných detských ihrísk a stať sa ich správcami.
viac
05.03.2018
Hlavné mesto pokračuje v boji s nelegálnymi grafitmi
Hlavné mesto v tomto roku pridelilo prvé príspevky na ich odstraňovanie nelegálnych grafitov. Žiadosti podané v mesiaci február sa budú posudzovať v polovici marca.
viac
05.04.2018
Bratislava ponúka sprejerom voľné plochy na maľbu legálnych grafitov
Hlavné mesto s cieľom skultúrnenia a skrášlenia niektorých verejných priestorov vypisuje výzvu na voľné plochy na prenájom pre grafity maľby. Ide o pilotný projekt a záujemcovia prostredníctvom dotazníka môžu získať svoju plochu na maľbu bezodplatne.
viac
25.02.2019
Mesto prenajalo plochy pre legálne grafiti
Bratislava prenajala na rok voľné plochy na legálne grafiti. Vo februári o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Ide o pilotný projekt, ktorého cieľom je znížiť rozsah nelegálnych grafiti plôch v hlavnom meste, vytvoriť systém využívania plôch na grafiti a zlepšiť komunikáciu a spoluprácu s grafiti k
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %