Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.07.2018 05:20

Hermanovčan odchádza do Talianska


Ilustračná snímka


Šesťdňový festival v mestečku Pontelandolfo na juhu Talianska obohatí aj východniarsky folklór. Slovensko tam bude reprezentovať folklórny súbor Hermanovčan.


„Na zahraničný festival ideme po dvoch rokoch, vlani sme sa totiž sústredili na oslavu polstoročnice vzniku súboru. Tešíme sa, že náš rezký šarišský folklór predstavíme nielen domácim Talianom, ale aj zahraničným účastníkom festivalu,“ vraví vedúci Hermanovčanu Miroslav Jurčišin. Pre tento súbor je to ďalšia zahraničná konfrontácia, keďže v minulosti sa už so svojim umením predstavili viackrát na festivaloch v Poľsku i v Českej republike, vystupovali však aj v Turecku i Bosne a Hercegovine.

Organizátori privítajú účastníkov festivalu v stredu 1. augusta, záverečný galaprogram je naplánovaný 7. augusta. Okrem slovenského Hermanovčanu sa na festivale predstavia aj súbory z Turecka, Bosny a Hercegoviny, Španielska a tiež domáci folkloristi.

Hermanovských folkloristov čaká náročná cesta dlhá takmer 1800 kilometrov, ktorú môžu absolvovať aj vďaka ústretovosti spoločností GOHR, s.r.o., POCAR, s.r.o a GLASKO spol. s r.o., vďaka ktorým sa im podarilo vykryť časť cestovných nákladov.

Slovenský súbor, ktorý sa zameriava hlavne na šírenie tradícií Šariša, čakajú v Taliansku štyri vystúpenia v štyroch rôznych mestách v okolí usporiadateľského mestečka. „Tešíme sa však aj na nočné defilé súborov v uliciach Pontelandolfa,“ pripomína Miroslav Jurčišin. Naplánované je aj stretnutie s predstaviteľmi miestnej samosprávy v historickej obrannej veži, ktorá mestečku dominuje.

Autor: Milan Grejták


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Začína sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku
Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.
viac
03.04.2017
Týždeň slovenského filmu
Týždeň slovenského filmu prinesie bratislavským divákom kolekciu minuloročných domácich titulov pohromade na jednom mieste a umožní dohnať resty, ktoré sa filmovým fanúšikom mohli vlani nazbierať.
viac
26.07.2017
Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov
Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.
viac
12.08.2021
Obce Kližská Nemá a Gönyű z Maďarska pozývajú na spoločný festival
Obec Klížska Nemá v spolupráci s obcou Gönyű z Maďarska realizuje projekt s názvom „Spoločný život Gönyű a Kolozsnéma“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %