Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
29.09.2023 02:05

Handlová: Žiadosti o dotácie bude po novom verejnosť predkladať elektronicky


Foto: SHUTTERSTOCK


Žiadatelia o dotáciu z rozpočtu mesta Handlová budú svoje žiadosti môcť po novom predkladať elektronickou formou. Nové príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) tiež reflektuje na ďalšie legislatívne zmeny.


Miestnu normu schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok 28. septembra.         

Verejnosť bude môcť požiadať o dotáciu prostredníctvom aplikácie handlova.egrant.sk, cez aplikáciu podá i zúčtovanie. Samospráva upravila i výšku poskytovaných dotácií. Mesto poskytne dotáciu maximálne do výšky 50 percent nákladov na jednorazovo realizovanú akciu/projekt namiesto pôvodných 70 percent, rovnako maximálne do výšky 50 percent nákladov na ročnú/sezónnu činnosť oprávneného subjektu namiesto pôvodných 30 percent.         

"Ak oprávnený subjekt žiada o dotáciu na jednorazovo realizovanú akciu/projekt alebo na ročnú/sezónnu činnosť viac ako 40.000 eur, tak mu mesto poskytne maximálne 25 percent z celkovo schválenej dotácie v rozpočte, a to v príslušnom kalendárnom štvrťroku," doplnila radnica. Maximálnu výšku dotácie za rozpočtový rok stanovila samospráva na 40.000 eur v zmysle dodržiavania pravidiel zákona o štátnej pomoci.         

Nové VZN stanovuje i limity pre udeľovanie dotácií v kompetencii primátora a mestského zastupiteľstva, rozširuje oblasti zákazy podpory, určuje konflikt záujmov členov komisie, ktorá posudzuje výšku dotácie, dopĺňa i sankciu pri nesplnení si povinnosti termínu zúčtovania.         

"Navrhované znenie VZN vychádza z problematiky poskytovania dotácií tak z právneho i finančného aspektu, ozrejmuje aj ostatné praktické skúsenosti pri poskytovaní dotácií," skonštatovala samospráva.         

Zavedením elektronického podávania žiadostí a vyúčtovania dotácií predpokladá mesto zníženie prácnosti a odbúranie administratívnej záťaže pre žiadateľov. "Predložený návrh má predovšetkým aktualizovať procesy v zmysle platnej legislatívy, sprehľadniť postup a pravidlá poskytovania dotácií rozpočtu mesta. Podrobne stanoviť rámce, zjednotiť podmienky na podávanie žiadostí, pravidlá schvaľovania a následného poskytovania dotácií, ako aj spôsob vyúčtovania a následnej kontroly," dodala radnica.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Obyvatelia môžu požiadať o kompostéry, na ktoré mesto získalo dotáciu
Samospráva Šamorína informuje obyvateľov mesta, že môžu požiadať o pridelenie kompostérov, na ktoré získala financie vo výške 189.810 eur v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
06.05.2019
Prihlás svoj projekt do participatívneho rozpočtu – čas sa kráti
Záujemcovia o zapojenie sa do Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Participatívneho rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja na rok 2019 môžu svoje projekty prihlasovať do 20. mája 2019.
viac
30.08.2019
Mesto vybuduje štyri nabíjacie stanice pre elektromobily
Mesto Trenčín chce vo všetkých štyroch mestských častiach vybudovať verejne prístupné nabíjacie stanice pre elektromobily.
viac
23.12.2019
O voľbu poštou zo zahraničia možno požiadať do 10. januára aj emailom
O voľbu poštou zo zahraničia treba požiadať do 10. januára budúceho roka. Žiadosť možno podať aj elektronicky. Obálka s odovzdaným hlasovacím lístkom musí byť doručená najneskôr do 28. februára 2020. Ministerstvo vnútra SR upozorňuje, že si netreba voľbu poštou nechávať na poslednú chvíľu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %