Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.06.2018 08:52

Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví


Ilustračná snímka, zdroj: odpady.sk


Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.


Právna norma má odstrániť nedostatok zákona týkajúci sa financovania triedeného zberu odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu. Navrhovatelia chcú novelou "jednoznačne určiť okruh povinných subjektov, t. j. výrobcov obalov, ktorí sú povinní financovať triedený zber odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu".      

Vzhľadom na zmeny týkajúce sa financovania triedeného zberu odpadov z týchto obalov je podľa poslancov potrebné vyňať organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie zberu.      

"To znamená, že finančné prostriedky pochádzajúce z tzv. priemyselných obalov je možné použiť na krytie nákladov určených na nakladanie s odpadom z obalov pochádzajúcich z komunálnej sféry," píšu poslanci v návrhu.      

Z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie sa vyníma aj organizácia zodpovednosti výrobcov pre batérie a akumulátory a tretie osoby.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
12.01.2017
V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu
V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.
viac
16.07.2022
Dampovanie cien ničí triedený zber a recykláciu odpadu
Niektoré OZV podliezajú vlastné recyklačné poplatky s cieľom prebrať výrobcov od konkurencie. Potom nemajú peniaze na financovanie triedeného zberu a recyklácie! Triedený zber a recykláciu odpadu financujú na Slovensku výrobcovia cez organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).
viac
25.07.2023
Nový systém zberu odpadu z rodinných domov odštartuje v auguste
Na území mesta Banská Bystrica sa od augusta začne s vývozom triedeného zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %