Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.08.2016 12:33

Európsky týždeň mobility podporí rozvoj trvalo udržateľnej mobility v mestách


Zaregistruj sa už teraz.


Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis vyzývajú samosprávy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa uskutoční 16. – 22. septembra 2016.


Samosprávy majú aj tento rok možnosť sa zapojiť aj so spolupracujúcimi organizáciami a inštitúciami pôsobiacimi na území miest, do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete zameranej  na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách. Cieľom kampane Európsky týždeň mobility (ETM), ktorá je organizovaná s podporou Európskej komisie od roku 2002, je povzbudiť samosprávy EÚ k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility a umožniť občanom vyskúšať alternatívne spôsoby dopravy (peši, bicyklom či  hromadnou dopravou) k užívaniu automobilových prostriedkov. “Motto aktuálnej kampane ETM 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita – Investícia do Európy,” uvádza Alica Kučerová, vedúca odboru komunikácie a osvety, Slovenská agentúra životného prostredia.

Registrácia do kampane ETM 2016 je otvorená, o možnostiach a podmienkach registrácie sa dozviete viac na webovej stránke  http://www.eurotm.sk/.

“Podmienkou je, aby štatutárny zástupca samosprávy podpísal Chartu 2016, v ktorej si môže vybrať z troch okruhov aktivít, a to zorganizovanie aktivity súvisiace s ústrednou témou: Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy, zrealizovanie aspoň jedného trvalé opatrenia, ktoré prispeje k postupnému prechodu od prepravy osobným vozidlom na prostrediu šetrný dopravný prostriedok alebo zapojenie sa do Dňa bez áut  (22. september) a vyčleniť jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu,” dopĺňa Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. Samosprávy, ktoré splnia všetky tri kritériá sa stanú zlatými účastníkmi, čo ich oprávňuje uchádzať sa o Európsku cenu ETM 2016. Samosprávy môžu získať aj národnú cenu ETM 2016 a to v kategóriách aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a originálna aktivita.

 Kontakt:

Alica Kučerová, SAŽP, alica.kucerova@sazp.sk, 0907 907 205

Eva Ščepková, Nadácia Ekopolis, scepkova@ekopolis.sk, 0908 565 464.

Autor: (ts-sazp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Čoskoro začína Európsky týždeň mobility 2017
Do kampane sa môžu svojím tematickým podujatím zapojiť nielen samosprávy miest, ale aj neziskové organizácie, inštitúcie a školy. Registrácia je možná do 16. septembra.
viac
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
24.08.2022
Na registráciu do Európskeho týždňa mobility ostáva už len mesiac
Európsky týždeň mobility (ETM) je vlajková kampaň Európskej komisie, ktorá sa každoročne koná v termíne 16. – 22. septembra.
viac
18.10.2023
SAŽP: Víťazmi Ceny ETM sú mesto Vráble, TTSK a ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici
Víťazmi národnej súťaže o Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM) sú mesto Vráble, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Základná škola (ZŠ) Moskovská v Banskej Bystrici. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %