Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.03.2020 11:45

Dve tretiny ľudí v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu


Ilustračná snímka: (tasr).


Viac ako dve tretiny obyvateľov v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu. Najnižší podiel je v Trenčianskom kraji, kde je pripojený každý desiaty človek. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).


V menších obciach žije spolu takmer tretina obyvateľov Slovenska. Len 28 percent z nich má odpadovú vodu odvádzanú verejnou kanalizáciou, uvádza autorka komentára Marianna Bodáczová.

V Trenčianskom kraji je napojený na verejnú kanalizáciu každý desiaty človek, v ostatných krajoch je v priemere napojený každý štvrtý občan. „Navyše do roku 2030 je v malých obciach potrebných na stokovú sieť pripojiť minimálne 430 000 obyvateľov,” poznamenala Bodáczová. Vysvetľuje, že pre malý počet obyvateľov a nízkej hustote osídlenia sú investičné náklady na výstavbu stokových sietí vysoké.

IEP vo svojom komentári malým obciam odporúča koreňové čistiarne odpadovej vody. Najvhodnejšie by boli pre južné a východné Slovensko. Bodáczová hovorí, že koreňové systémy sú vhodnou alternatívou aj pre chatové oblasti či turistické zariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Obec Veľké Ripňany dokončila výstavbu kanalizácie a ČOV
Obci Veľké Ripňany v okrese Topoľčany sa podarilo po siedmich rokoch ukončiť dostavbu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Projekt bol z veľkej časti financovaný z Programu švajčiarsko­slovenskej spolupráce.
viac
06.02.2020
Najčastejším problémom malých obcí je nedostatok financií
Najčastejšími problémami obcí s nízkym počtom obyvateľov sú nedostatok finančných prostriedkov, slabý ľudský kapitál a nezáujem o kandidatúru na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
21.11.2020
Projekt je prínosom nielen pre Krásno nad Kysucou, ale aj okolité obce
Projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce významne prispel k ozdraveniu životného prostredia, k ochrane riek a podzemných vôd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %