Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.08.2023 01:30

Dve prievidzské škôlky budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov


Ilustračná snímka.


Materské školy (MŠ) na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov. Využijú na to fotovoltické panely.


Oba projekty v celkovej hodnote takmer 52 900 eur budú škôlky financovať z fondov Európskej únie. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.

"Mesto počíta s osadením monokryštalických fotovoltických panelov na výrobu elektriny bez batériového úložiska pre obe MŠ s výkonom desať kilowattpeakov pre každú škôlku," uviedol Snoha.

Objekty pre projekt samospráva podľa neho vybrala na základe analýzy okolia. "Úlohu zohrali vonkajšie vplyvy, realizácia rekonštrukcie strechy, analýzy dosiahnuteľnej úspory – zníženie prevádzkových nákladov," doplnil s tým, že prioritou bolo dosiahnutie efektívnej ekologickej výroby elektrickej energie z lokálneho obnoviteľného zdroja energie, kde je predpoklad zníženia prevádzkových nákladov a postupná nezávislosť od centrálnej elektrickej siete.

"Podarilo sa nám pripraviť kvalitné projekty, ktorým bola schválená žiadosť o financovanie z Operačného programu Kvalita životného prostredia," zhodnotil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Samospráva by podľa neho rada s využívaním fotovoltických panelov postupne pokračovala aj pre ďalšie objekty. "Bude však záležať, aké výzvy budú vyhlásené a či budeme schopní pripraviť všetky potrebné podklady v termínoch," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Na realizáciu zámerov obyvateľov vyčlenila radnica 40 000 eur
Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty. Na tento účel vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte 40 000 eur.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
22.12.2020
Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami
Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.
viac
06.12.2021
Prievidza bude budúci rok hospodáriť s rozpočtom vo výške 48 miliónov eur
Mesto Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Jeho celkové príjmy budú vo výške 48 329 605 eur, s rovnakou sumou počíta aj vo výdavkoch. Rozpočet na rok 2022 schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %