Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.07.2020 01:05

Dúfame, že vláda vykompenzuje peňažné výpadky samospráv


Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Foto: TASR - Martin Baumann


Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček uviedol, že v prípade zavedenia bezplatnej mestskej hromadnej dopravy (MHD) vláda priamo vstupuje do originálnych kompetencií samospráv a zvyšuje im tak náklady.


Predstavitelia samospráv veria, že vládny kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) vykompenzuje výpadky príjmov samospráv, ktoré vzniknú pre aplikáciu tento týždeň predstaveného 500-miliónového sociálneho balíčka. Médiá o tom informoval v piatok prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček na tlačovom brífingu.

Sociálny balíček považuje za „experiment“ a za populizmus, ba až bulvarizáciu. Ak ku kompenzácii výpadkov v miestnych kasách zo strany vlády nedôjde, Rybníček tvrdí, že primátori, starostovia i predsedovia samosprávnych krajov sa postavia pred parlament. „To vám garantujem, pretože tá nervozita je už taká veľká, že keď sa toto nevykompenzuje, tak nás budú mať pred Národnou radou (NR) SR, som o tom presvedčený,“ dodal Rybníček. Ku konkrétnym opatreniam zo sociálneho balíčka Rybníček uviedol, že v prípade zavedenia bezplatnej mestskej hromadnej dopravy (MHD) vláda priamo vstupuje do originálnych kompetencií samospráv a zvyšuje im tak náklady. Ak im vláda neposkytne financie, hrozí, že MHD v niektorých obciach či mestách nebude jazdiť vôbec, pretože skolabuje.

Na margo zrušenia obedov zadarmo a ich nahradenia dvojnásobným daňovým bonusom na dieťa do 15 rokov Rybníček uviedol, že ani v tomto prípade sa vláda vôbec neporadila so samosprávami. Tie totiž investovali do jedální, zvýšili kapacity kuchárok, aby obedy zadarmo obce zvládli lepšie, a táto zmena môže spôsobiť aj prepúšťanie personálu. Rybníček zároveň upozornil na fakt, že je možné, že obedy v školách budú stáť viac, ako rodičia získajú na zvýšenom daňovom bonuse.

Takisto tvrdí, že je otázne, čo bude s deťmi zo sociálne slabších rodín - keďže daňový bonus sa dotkne len zamestnaných rodičov - tie môžu stratiť stravovacie návyky nadobudnuté práve vďaka bezplatným obedom.

Ako vyčíslil Rybníček, zavedenie bezplatnej MHD pre dotknuté skupiny bude stáť samosprávy niekoľko desiatok miliónov eur a pre dvojnásobný daňový bonus na dieťa do 15 rokov budú samosprávy čeliť výpadku v miestnych kasách aj do výšky 250 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
24.11.2022
Navrhované kompenzácie pre plánovaný zvýšený daňový bonus sú nedostatočné
Navrhované kompenzácie v súvislosti s plánovaným zvýšením daňového bonusu sú pre samosprávy nedostatočné. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že pokles príjmov samosprávnych krajov, miest a obcí bude zásadný a trvalý.
viac
08.12.2022
ÚMS s dočasnými kompenzáciami pre samosprávy nesúhlasí, chýba im pol miliardy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s dočasnými "kompenzáciami" pre samosprávy, ktoré vláda pripravovala na poslednú chvíľu. Samosprávam síce pribudnú do rozpočtov stovky tisíc eur, čo im umožní dýchať, ale pol miliardy im stále chýba.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %