Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.11.2023 07:50

Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad


Kostol sv. Kataríny v Kremnici. Snímka TASR.


Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.


Reštaurátor Jan Janda priblížil, že táto významná stavba prešla niekoľkými vývojovými etapami a tiež bola viackrát poškodená. V 19. storočí ju obnovil uhorský architekt a reštaurátor Ferenc Storno v duchu regotizácie a na omietke imitoval kvádrovanie. Táto podoba veže bola zmenená koncom 80. rokov minulého storočia, keď kvádrovanie nahradili novodobými omietkami.         

"Pri výskume sme túto omietku z 19. storočia našli niekde zachovanú viac a niekde menej a po konzultácii s pamiatkovým úradom sme sa rozhodli, že sa vrátime k tejto relevantnej úprave z 19. storočia," dodal odborník.         

Fasáda tejto ikonickej stavby sa tak podľa jeho slov významne zmení a to nielen farebnosťou, ale aj štruktúrou. Celú plochu veže bude pokrývať iluzórne kvádrovanie, ktoré je imitáciou štukového kameňa. Také isté kvádrovanie je podľa jeho slov dochované aj lodi kostola. Stavbou s rovnakou úpravou je podľa odborníkov aj Bazilika minor sv. Benedikta v Hronskom Beňadiku.         

Vežu kostola začali opravovať v septembri tohto roka. Aktuálne sú rekonštrukčné práce pre počasie pozastavené a stavba je zazimovaná. Podľa Jandu má novú omietku zatiaľ len časť veže a ani jej farebnosť zatiaľ nie je konečná, keďže kvádrovanie bude realizované vo viacerých farebných odtieňoch.         

Riaditeľka Múzea mincí a medailí v Kremnici Diana Kmeťová Miškovičová priblížila, že reštaurátorské výskumy priniesli aj ďalšie odhalenia, ktoré chcú na veži opäť priznať. Ide napríklad o niektoré ornamentálne prvky na zábradlí veže či zlátenie hodín na veži. Práce sa podľa jej slov predĺžia o jeden mesiac, obnovenú pamiatku, ktorá bude opäť prístupná verejnosti, chcú odprezentovať v auguste budúceho roka.         

Obnova veže už bola podľa riaditeľky múzea potrebná, pôvodná omietka bola zatečená, vlhká a opadávala. Kvádrovanie, ktoré zakryli koncom 80. rokov, bolo kedysi viditeľné, čo si ešte zrejme mnohí pamätajú. Dokumentujú ho aj staré fotografie. "Ibaže dokumentácia z toho obdobia naznačovala, že komplet celá omietka z 19. storočia bola sňatá z tej veže a my sme boli pri rekonštrukcii prekvapení, že sme ju tam objavili a celkom v peknom zastúpení," podotkla.         

Zároveň dodala, že obnova areálu bude v budúcnosti pokračovať. "Na ďalšie roky máme naplánované obnovu nielen lode kostola, ale je potrebné sanovať aj vlhkosť, ktorá je tu v areáli. Takže aj tam sa budú pripravovať nejaké technické riešenia na to, aby nám celý ten kostol nevlhol odspodu," dodala Kmeťová Miškovičová.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Zvolenská veža otvára svoje brány návštevníkom
Veža farského kostola Svätej Alžbety vo Zvolene bude od júla tohto roku sprístupnená verejnosti. Po rozsiahlej a dlhodobej rekonštrukcii, ktorú poväčšine zafinancovalo mesto, sa stane ďalšou kľúčovou atraktivitou pre obyvateľov aj návštevníkov Zvolena.
viac
08.10.2019
Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov
Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.
viac
04.04.2020
Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu
Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.
viac
14.06.2021
Výhľad na Zvolen z veže kostola si môžu ľudia pozrieť od 1. júla
Výhľad na mesto z veže rímsko-katolíckeho kostola sv. Alžbety vo Zvolene si ľudia budú môcť pozrieť od 1. júla. Radnica o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %