Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.12.2022 01:05

Dominanta vojnového cintorína Monument zaujala odborníkov v zahraničí


Snímka zdroj: Banská Bystrica


Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska.


Dostal sa medzi päť najlepších slovenských projektov, ktoré prihlásili do prestížnej súťaže o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru – Mies van der Rohe Award, organizovanej každé dva roky. Informovalo o tom v piatok mesto na sociálnej sieti.       

"Hoci sa projekt nestal víťazným, už len fakt, že bol nominovaný na najvyššie vyznamenanie pre architektúru v EÚ, považujem za veľký úspech," reagoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.       

Autori Monumentu, ktorý je spomienkou na historické udalosti a ľudí bojujúcich za slobodu, Benjamín Brádňanský, Vít Halada a Maroš Greš získali už za moderné a inovatívne dielo Cenu Dušana Jurkoviča a aj ocenenie CE.ZA.AR v kategórii občianske a priemyselné budovy.       

Objekt je viac ako dva metre široký, dlhý niečo vyše 19 metrov a osem metrov vysoký. Jeho súčasťou je vyhliadka, kaplnka, stena, náhrobná doska, zázemie, pietne miesto aj informačná plocha. Po celej dĺžke zábradlia je vyrezaných 1500 mien slovenských, českých, rakúskych, chorvátskych, maďarských, poľských, rumunských, srbských a slovinských vojakov.       

"Len pred nejakým časom sa nám podarilo ukončiť štvrtú etapu obnovy, v rámci ktorej sa vybudovalo mólo spolu s osvetlením a pribudli nové drevené lavičky. Ďakujem všetkým, ktorí sa aj naďalej starajú o zveľaďovanie tohto dôstojného miesta v našom meste," dodal Nosko.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Na obnovu cintorína z I. svetovej vojny v Majeri pôjde 215.000 eur
Na vybudovanie fontány v parku pred magistrátom pôjde 85.000 eur a na obnovu cintorína z prvej svetovej vojny, ktorý je v časti mesta Majer, 215.000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí na svojom zasadnutí 19. septembra schválili návrh na zmenu účelu použitia fondu minulých rokov.
viac
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
13.02.2021
Prešovský mestský cintorín je opäť nominovaný na prestížne ocenenie
Mestský cintorín na sídlisku Šváby v Prešove je architektonickým unikátom. Dostal sa medzi nominované diela v aktuálnom ročníku Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru. Ide o najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu v Európe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %