Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.05.2023 02:25

Dobrovoľníci čistili Ružín a testovali aplikáciu na boj s odpadmi


Ilustračná snímka: (tasr).


Jarnému upratovaniu sa v sobotu venovali dobrovoľníci na Ružínskej priehrade. Testovali pritom bezplatnú aplikáciu, ktorá má pomôcť v boji s odpadom a nelegálnymi skládkami.


Počas upratovania na Ružíne sa im podarilo vyzbierať 106 vriec odpadu, pričom našli aj chladničku, pneumatiku, rýchlovarnú kanvicu, umývadlo alebo topánky. Informovala o tom za organizátorov Simona Ďurkovič.

Do akcie sa zapojili dobrovoľníci z občianskych združení Ružínska priehrada a Save Nature by Čivas v spolupráci s dobrovoľníkmi z IT spoločnosti, kde aplikácia vznikla.

Aplikácia EcoHike umožňuje podľa jej tvorcov označiť miesto na mape, kde sa nachádza neporiadok alebo kde sa upratovanie bude konať. Informácie sú k dispozícii komukoľvek, kto sa do nej prihlási.

"Vďaka aplikácii vieme identifikovať ohniská odpadu a vyhodnocovať, ktorá lokalita je najznečisťovanejšia a vytvára potenciálne naplaveniny. Ak si ju jednotlivci osvoja, vedela by pomôcť aj pri odhaľovaní obcí, ktoré separovaniu a odpadovému hospodárstvu nevenujú pozornosť," uviedol Jozef Kojecký z OZ Ružínska priehrada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
24.04.2023
Počas Dňa Zeme vyzbierali v meste a v kúpeľoch viac ako 120 vriec odpadu
Viac ako 120 vriec odpadu vyzbierali počas uplynulého víkendu obyvatelia Sliača a niektorých okolitých miest a obcí v intraviláne tohto kúpeľného mesta. Ďalšie množstvo odpadu putovalo do veľkorozmerného kontajnera. Akcia sa konala pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
14.08.2023
Vodnú nádrž Ružín po vyčistení opäť zaplavil odpad
Z vodnej nádrže Ružín v týchto dňoch opäť odstraňujú odpad. Po minulotýždňovom vyčistení nornej steny totiž následné výdatné zrážky priplavili ďalší odpad z nelegálnych skládok v desiatkach ton odpadu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %