Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
21.10.2022 07:45

Do projektu Zdravé oči už v škôlke sa môžu materské školy registrovať od piatka


Ilustračná snímka: (tasr).


Materské školy sa môžu do šiesteho ročníka projektu Zdravé oči už v škôlke registrovať od piatka (21. 10.). V rámci neho vedia odborníci pomocou špeciálnych vyšetrení u detí odhaliť ďalekozrakosť, tupozrakosť či nerovnomerné zakrivenie rohovky.


"Prevencia a starostlivosť o zrak majú obrovský význam aj z dôvodu, že až 80 percent všetkých vnemov zachytávame práve očami," zdôraznila primárka Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Beáta Bušányová.

Priblížila, že do šiestich rokov je možné dieťaťu odhaliť začínajúce sa očné poruchy a ochorenia. "Rodičia veľmi často nevedia identifikovať prvé prejavy zrakových problémov. Dieťa nevyhodnotí, že niečo nie je v poriadku a skutočný stav sa následne prejaví až nástupom do školy, kde je na zrak dieťaťa kladená väčšia záťaž," vysvetlila. Vtedy však podľa nej už môže byť na naštartovanie efektívnej liečby a korekcie neskoro.

Za päť rokov existencie bolo v programe Zdravé oči už v škôlke vyhotovených viac ako 13.000 odporúčaní na návštevu detského oftalmológa. "Som veľmi rada, že aj v tomto školskom roku budú môcť materské školy naprieč celým Slovenskom využiť príležitosť a pozvať odborníkov do svojho mesta, do svojej škôlky," skonštatovala riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Tatiana Winterová.

V minulom roku zachytili odborníci očnú poruchu približne u každého piateho dieťaťa. Vyplýva to z výsledkov analýz programu, ktoré financuje občianske združenie BILLA ľuďom. Meraním zraku prešlo vlani takmer 21 000 detí v 400 materských školách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
21.03.2017
Projekt Vráťme knihy do škôl končí o 11 dní
Škôlkari, žiaci základných a študenti stredných škôl majú už iba 11 dní, aby sa zapojili do šiesteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl. Súťažia o elektronické čítačky, knihy či o výlet do Bruselu.
viac
01.08.2019
Zostáva už len mesiac na predloženie enviro projektov v rámci Zelených očí
Uzávierka grantového systému Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči sa pomaly blíži. Ešte do konca augusta môže verejnosť predložiť environmentálny projekt, ktorý premení jeho okolie na zelenšie. Svoju šancu zatiaľ využilo 51 predkladateľov.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %