Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.01.2023 03:55

Do Prešova po prvýkrát zavítajú SPARTAN preteky


Ilustračný výrez plagátu


Rekreačný areál prírodného kúpaliska Delňa v Prešove sa 25. februára 2023 stane dejiskom Spartan pretekov, ktoré už dlhé roky patria medzi najpopulárnejšie prekážkové preteky na svete.


História týchto pretekov siaha do amerického Vermontu, odkiaľ sa postupne rozšírili na ďalšie kontinenty. Jednou z prvých krajín, kde Spartan zavítal po USA, bolo práve Slovensko. Od roku 2012 sa pravidelne konajú Spartan preteky na rôznych zaujímavých miestach Slovenska.

Tradícia zimných Spartanských pretekov vznikla práve na Slovensku, kde sa po prvýkrát na svete konal Winter Sprint, v Nízkych Tatrách. Odvtedy Spartan navštívil v zimnom období mnohé iné lokality, ako sú napríklad Svit, Donovaly, Valčianska Dolina, Slovenský Raj či Banská Bystrica. Vo februári 2023 zavítajú tieto preteky aj do Prešova, kde budú mať svoju premiéru.

„Spolu s manželkou som sa opakovane zúčastnil ako súťažiaci podobných vytrvalostných pretekov a na samotných Spartanských pretekoch som niekoľkokrát participoval na ich organizácii a na príprave trate. O to viac ma teší, že teraz sa nám podarilo dostať toto prestížne podujatie priamo do areálu prešovskej Delne, ktorý je na to ako stvorený,“ uviedol František Oľha, primátor mesta Prešov.

Aké úrovne Spartan pretekov si organizátori pripravili?

WINTER SPRINT – na trati dlhej 5 km bude pripravených 20, až 25 rôznych prekážok.

SPRINT sú základné preteky, ideálna vstupná brána do sveta Spartanu. Pretekári sa môžu tešiť na ikonické spartanské prekážky ako je plazenie sa pod ostnatým drôtom, šplh na lane, hod oštepom. Zimné podmienky menia zážitok zo Sprintu, dávajú mu jedinečnú atmosféru, ktorá sa počas sezóny už nezopakujete.

“Keďže sa preteky konajú v rekreačnom areáli Delňa, konajú sa mimo mesta, trať bude vedená cez prírodu. Profil bude patriť k tým rovinatejším. Nakoľko sa jedná o zimné preteky, kde veríme že bude naozaj veľa snehu, počas pretekov nebude žiadna vodná prekážka - plávanie ani brodenie sa vo vode,” vysvetľujú organizátori aká bude trať na Winter Sprint Prešov.

Táto lokalita je vhodná pre všetkých nováčikov, ktorí nad Spartanom dlho rozmýšľali, alebo stále váhajú. Ale zároveň si tu na svoje prídu aj skúsení Spartania, keďže to budú veľmi rýchle preteky v nenáročnom teréne, o tých najlepších rozhodne každá, aj malá chyba na prekážke.

V cieli čaká každého účastníka finišerská medaila, tričko, banán a čaj.

WINTER SPARTAN KIDS – sú preteky pre našich najmenších. Vekové kategórie sú rozdelené už od 4 rokov po 14 rokov. Jednotlivé trate aj prekážky sú prispôsobené tak, aby boli dostatočnou výzvou pre danú vekovú kategóriu. Každé dieťa obdrží v cieli taktiež medailu, tričko, banán a čaj.

Vychutnajte si pravú sparťanskú atmosféru v lokalite, kde budú mať tieto preteky svoju premiéru. Registrovať sa môžete na webe.

Autor: (ts-mesto Prešov, Vladimír Tomek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2023
Záujemcovia môžu požiadať o dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť
Mesto Prešov zverejnilo výzvu na poskytnutie dotácií v roku 2023 v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. Žiadosti môžu záujemcovia poslať do konca marca. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
10.11.2023
Mesto Prešov sa pripravuje na zimnú sezónu 2023/2024
Zimná údržba v meste Prešov potrvá od 15. novembra 2023 do 15. marca 2024. Vylepšený dispečing a zlúčenie údržby ciest a chodníkov majú za cieľ zabezpečiť koordinované zásahy pracovných čiat.
viac
16.11.2023
Prešovské Vianočné trhy 2023 ako ich (ne)poznáte
Atmosféru najkrajších sviatkov roka budú v Prešove dotvárať vianočné trhy, ktoré tento rok prinesú tri hlavné novinky. Trvať budú od 25. 11. – 22. 12. 2023 a 26. 12. – 31. 12. 2023.
viac
27.12.2023
Výťažok z Primátorského punču pomáhal aj tento rok
Súčasťou prešovských vianočných trhov bol aj v tomto roku charitatívny Primátorský punč, ktorého výťažok z predaja každoročne pomáha. Tentoraz putoval občianskym združeniam VIERA – LÁSKA – NÁDEJ, PODAJ ĎALEJ a GRÉCKOKATOLÍCKEJ CHARITE PREŠOV.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %